vestnik

Zalezovanje mladega župnika: Babica jo je tokrat odnesla brez kazni

ABE, 27. 2. 2021
Nataša Juhnov
Lidija Turk Klemenčič.
Črna kronika

Zgodbi o domnevnem zalezovanju murskosoboškega župnika Gorana Kuharja očitno še ni videti konca.

Kljub pravnomočni oprostitvi murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ki je bil oproščen razžalitve vernice Lidije Turk Klemenčič iz Murske Sobote, zgodbi o domnevnem zalezovanju župnika Gorana Kuharja očitno še ni videti konca.

Odziv Škofije Murska Sobota

Škofija Murska Sobota se je odzvala na članek Zalezovanje mladega župnika: Babica jo je tokrat odnesla brez kazni. Njej odziv objavljamo v celoti: »Omenjene navedbe ne držijo, saj nihče iz Škofije Murska Sobota ni poklical policije v povezavi s Turk Klemenčičevo. Je pa nas župnik iz stolne župnije svetega Nikolaja obvestil o dogodku, ki ga omenjate v članku.« 

Policisti so pred dnevi namreč prejeli prijavo, da se na območju murskosoboške škofije domnevno giblje in skriva neka ženska. Prijavo so podali predstavniki škofije, o okoliščinah pa smo poizvedovali pri Suzani Rauš, tiskovni predstavnici pomurske policije. Ta je za Vestnik.si potrdila omenjeni dogodek, ki so ga obravnavali policisti Policijske postaje Murska Sobota. Po besedah Suzane Rauš pa v dogodku ni bilo ugotovljenih kršitev predpisov, zato so policisti ugotovitve evidentirali v uradnem zaznamku.

sojenje, peter-štumpf, lidija-turk-klemenčič
Nataša Juhnov
Lidija Turk Klemenčič je kot zasebna tožnica tožila škofa Petra Štumpfa.

Po dogodku je z nami v stik stopila Lidija Turk Klemenčič. Povedala nam je, da ne razume, kako lahko nekoga zmoti, če se je ustavila na javnem parkirišču ob škofiji. Potrdila je, da so jo takrat obravnavali policisti, ki pa jo niso kaznovali. Sicer so jo policisti zaradi podobnih prijav že kaznovali, ko je zaradi kršitev javnega reda in miru prejela plačilna naloga. Turk Klemenčičeva je še dejala, da je prepričana, da je bila zadnja prijava na policijo le posledica maščevanja predstavnikov škofije.

Višje sodišče v Mariboru je sicer nedavno pravnomočno razsodilo v primeru Turk Klemenčičeve. Ta je kot zasebna tožnica tožila škofa Petra Štumpfa, ker je bila prepričana, da jo je škof razžalil z besedami, ko je za enega od časopisov 2. avgusta 2019, ki je poročal o njej kot domnevni zalezovalki murskosoboškega župnika Gorana Kuharja, izrekel, da je neprištevna. Višji sodniki so pritožbo vernice zavrnili kot neutemeljeno, tožnici pa naložili še plačilo vseh sodnih stroškov.

Plod domišljije ali ljubezensko razmerje?

Zgodba o domnevnem zalezovanju murskosoboškega župnika Gorana Kuharja je izbruhnila julija 2019, ko je župnik objavil obvestilo v Župnijskem listu Stolne župnije svetega Nikolaja. »Že nekaj časa po Murski Soboti krožijo različne govorice o meni, širi jih gospa iz naše župnije, ki me že nekaj časa zalezuje. V teh govoricah poročena gospa in babica zatrjuje, da ima z mano poseben odnos, da bo živela z menoj in da bom zaradi tega pustil duhovništvo. Poleg tega je sovražna do vsake ženske, s katero se pogovarjam, in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel. Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije. Prosim vas, da jim ne nasedate,« je takrat zapisal Kuhar.

Lidija Turk Klemenčič pa je v izjavah za medije zavrnila župnikove trditve in izjavila, da naj bi bila z njim že najmanj tri leta in pol v ljubezenskem razmerju. To naj bi bila lahko potrdila tudi z ljubezenskimi pismi.

peter-štumpf škofija-murska-sobota zalezovanje
Kaj zdaj berejo drugi