vestnik

Zaradi petard pazite tudi na cesti

ABE, 24. 12. 2018
Andrej Petelinšek
Poki pirotehnike težave povzročajo tudi v prometu. 
Črna kronika

Nepričakovan pok pirotehničnih sredstev lahko vpliva na reakcijo voznika.

Včasu, ko se vrstijo opozorila o nevarnostih, ki jih prinaša pirotehnika, pri AMZS svarijo pred nevarnostjo, ki jo lahko pok pirotehnike povzroči v prometu.


»V AMZS se pridružujemo pozivu policije in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana k odgovorni rabi pirotehničnih izdelkov. Poleg tveganja za poškodbe pirotehnični izdelki namreč predstavljajo tudi povečano tveganje za nastanek prometne nesreče,« je sporočila Anita Drev, vodja odnosov z javnostmi pri Avto-moto zvezi Slovenije.


Inštruktorji varne vožnje AMZS poudarjajo, da lahko nepričakovan pok in vizualni učinek pirotehničnih sredstev vplivata tudi na reakcijo voznika, posledica pa je lahko izguba nadzora nad vozilom oziroma nepričakovan manever ali reakcija drugih udeležencev v prometu. Inštruktor varne vožnjeSandi Sheikhaob tem dodaja: »Voznikom priporočamo, naj v prazničnem času v naseljih vozijo še previdneje tudi zaradi domačih živali, ki so zaradi pokanja prestrašene in zbegane.«


Veljavna zakonodaja od 19. do 31. decembra dovoljuje prodajo, od 26. decembra do 1. januarja pa uporabo pirotehničnih izdelkov prve kategorije (F1), katerih glavna značilnost je pok, vendar tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.
Preberite: Namesto petard raje pamet v roke!

petarde promet voznik nevarnosti