vestnik

Zaradi velikega povpraševanja po platini kradejo avtomobilske katalizatorje. Letos so jih v Pomurju ukradli že 7

Vestnik.si, 24. 3. 2022
Vestnik.si
Da bi preprečili krajo katalizatorja, policisti in strokovnjaki priporočajo, da vozilo parkirate na varnem območju v zaprti ali zaklenjeni garaži.
Črna kronika

Kilogram platine je na borzi plemenitih kovin trenutno vreden okoli 30 tisoč evrov.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota so po podatkih Suzane Rauš, tiskovne predstavnice PU, letos obravnavali 7 primerov tatvin katalizatorjev. Od tega 5 primerov na območju Policijske postaje Murska Sobota ter po 1 na območju Policijske postaje Gornji Petrovci in Policijske postaje Lendava. »Tatvine katalizatorjev so bile izvršene na različnih osebnih vozilih, predvsem nemških proizvajalcev. V mestu Murska Sobota so bila vozila parkirana pred stanovanjskimi bloki,« je še sporočila policijska tiskovna predstavnica.

Po besedah Suzane Rauš policisti in kriminalisti tukajšnje PU po zbranih podatkih ugotavljajo, da neznani storilci vozilo verjetno dvignejo z dvigalko, se zavlečejo pod vozilo in z neznanim predmetom prežagajo cev izpušnega sistema in odtujijo katalizator vozila s sondo: »V fazi preiskave navedenih kaznivih dejanj policisti zbiramo obvestila, preverjamo določene informacije in okoliščine, vendar doslej še nismo izsledili storilca, tako tudi ne morebitnega skladišča ukradenih predmetov. V primeru, da je lastnik vozila ugotovil odtujitev katalizatorja naj zadevo prijavi policiji. Prav tako pa je priporočljivo, da se vozilo ne premika, zaradi obstoja morebitnih sledi in dokazov.«

policija, simbolna
Jure Zauneker
Policija. Slika je simbolična.

Več platine, boljše čiščenje

Katalizatorji se uporabljajo za čiščenje izpušnih plinov. Nevaren ogljikov monoksid med drugim pretvorijo v ogljikov dioksid. Pri tem pomagajo surovine, kot je platina. Več ko je platine, boljše je čiščenje izpušnih plinov. Zaradi vse strožjih predpisov o emisijah proizvajalci vozil potrebujejo več te plemenite kovine za izdelavo okolju prijaznejših avtomobilov.

Jurij Kočar, vodja servisa pri AMZS, je ob tem za Vestnik.si povedal, da ga ne preseneča, da se tudi pri nas pojavljajo kraje katalizatorjev. Pojasnil je, da je tarča tatov platina, ki je zelo iskana surovina. Velja za nepogrešljivo, ker v zlitinah deluje kot element, odporen proti koroziji, visokim temperaturam in pritiskom, zato se uporablja tudi v katalizatorjih, namenjenih čiščenju izpušnih plinov. Lahko se prodaja kot odpadek s ciljem reciklaže. Kilogram platine je na borzi plemenitih kovin trenutno vreden okoli 30 tisoč evrov. Drugi razlog kraj katalizatorjev je ponovna uporaba v vozilu, ki ima pokvarjen katalizator in potrebuje menjavo.

Vodja servisa Kočar še pravi, da je tovrstno tatvino možno izvesti celo sredi belega dne. »Storilci iščejo predvsem starejše modele osebnih vozil, saj so na teh katalizatorji bolj dostopni, ker so na podvozju, medtem ko so pri novejših modelih nameščeni bližje motorju in jih skoraj ni mogoče odstraniti.« 

Da bi preprečili krajo katalizatorja, policisti in strokovnjaki priporočajo, da vozilo parkirate na varnem območju v zaprti ali zaklenjeni garaži.

katalizator avtomobil storilci