vestnik

Zdravnik z zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, krajani mu še vedno stojijo ob strani

ABE, 20. 11. 2019
Občina Razkrižje
Davorin Kolarić je aprila 2017 odprl zasebno ambulanto v Razkrižju, ob njem župan Stanko Ivanušič.
Črna kronika

Kazen zdravniku Davorinu Kolariću, ki ima zasebno ambulanto na Razkrižju, in ki je bil obsojen kršitve spolne nedotakljivosti, so potrdili tudi višji sodniki.

Višje sodišče v Mariboru je zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, ker je zlorabil mladoletno pacientko, zdravniku Davorinu Kolariću, ki ima zasebno ambulanto na Razkrižju, potrdilo pogojno kazen poldrugega leta zapora, poroča časnik Večer. Sodba je zato postala pravnomočna. Zdravnika je na enako dolgo nepravnomočno kazen marca letos obsodilo mariborsko okrožno sodišče. Tožilstvo je na višjem sodišču sicer terjalo, da se zdravnika obsodi na leto in pol zapora in se mu za dve leti prepove opravljati zdravniški poklic. Višji sodniki temu niso sledili.

razkrižje, zdravnik, davorin-kolarić, stanko-ivanušič
Občina Razkrižje
Davorin Kolarić je aprila 2017 odprl zasebno ambulanto v Razkrižju, ob njem župan Stanko Ivanušič.

Dogodek, zaradi katerega je bil Kolarić obsojen, se je zgodil v Zdravstvenem domu Lenart 19. septembra 2016. Šestnajst let staro dekle je k zdravniku pripeljal oče. Dijakinja se je morala v ordinaciji sleči do pasu. Nato jo je zdravnik zlorabil tako, da se je je dotikal po spolovilih. Dijakinja je dogodek prijavila policiji, zdravnik pa je pol leta po aferi, marca 2017, zapustil lenarški zdravstveni dom in se umaknil v zasebno ambulanto na Razkrižju. Krajani kljub pravnomočni obsodbi podpirajo Kolarića. Peticijo, da mu stojijo ob strani, je namreč podpisalo 800 ljudi, nakar ga je podprl še občinski svet.

Po besedah Stanka Ivanušiča mu je zdravnik Davorin Kolarić v torek sam povedal, da je višje sodišče potrdilo njegovo obsodbo, da »pa bo uporabil izredno pravno sredstvo, ker se ne čuti krivega.« Razkriški župan je še povedal, da je bilo verjetno tudi sodišče v dilemi, ali »je bilo dejanje tako nedvoumno in hudo, saj bi ga potem lahko zaprli in mu odvzeli licenco«. Dodal je še, da je Kolarić zaradi poročanja o primeru kot človek že tako ali tako dobil visoko kazen. 

razkrižje sodba zdravnik davorin-kolarić slavko-ivanušič