vestnik

Železne palice v koruznih poljih: Policisti ne izključujejo nobenih možnosti, storilca intenzivno iščejo

ABE, 10. 10. 2019
Nataša Juhnov
To so palice, ki čakajo kombajniste na koruznih poljih.
Črna kronika

Ta teden so se spet zgodila poškodovanja kombajnov na apaškem in radgonskem koncu. Policisti storilca še vedno iščejo. Je na delu objestnež iz domačih krajev ali morda, kot namigujejo nekateri, celo Avstrijci, ki se želijo polastiti tamkajšnjih polj?

Spet so se zgodila nova poškodovanja kombajnov med žetvijo koruznih polj. »Policisti Policijske uprave Murska Sobota smo v letu 2019 obravnavali devet primerov poškodovanj kombajnov, ko je neznani storilec na njivo posajeno s koruzo nastavil kovinski predmet in je s tem prišlo do poškodovanja stroja. Točna materialna škoda ni znana, gre pa za več 10.000 evrov škode. Tudi na območju Policijske uprave Maribor obravnavajo tovrstna kazniva dejanja. Glede možnih osumljencev policisti zaenkrat ne izključujemo nobene možnosti in za neznanim storilcem intenzivno zbiramo obvestila,« so ob robu zadnjih dogodkov za Vestnik.si sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. 

gornji-ivanjci, kombajnisti, kmetje
Nataša Juhnov
Bo koruza ostala na njivah?

V zadnjih štirih tednih so se ti dogodki zgodili na zelo majhnem območju v občinah Apače, Benedikt in Gornja Radgona, ko je bilo namerno uničenih ali poškodovanih več kombajnov. Šlo je tako daleč, da zdaj kmetje, lastniki zemljišč s koruzo, ki jo morajo požeti, poslej hodijo pred kombajni in iščejo železne pasti, medtem ko kombanjist opravlja strojno delo oziroma žetev na njihovem polju.

zgornji-ivanjci, protest-kombajnistov, kmetijstvo, koruza
Nataša Juhnov
Kmetje z apaškega in radgonskega konca so zaradi dogodkov že pripravili protestni shod.

Policisti Policijske postaje Gornja Radgona storilca ali storilce, ki nastavljajo železne palice v koruzna polja, s tem pa med žetvijo koruze palice poškodujejo kombajne, intenzivno iščejo. Radgonskim policistom pomagajo tudi kolegi iz ostalih enot na območju Policijske uprave Murska Sobota, ki v tem primeru ničesar ne prepušča naključju. Na delu so po naših podatkih vse njene razpoložljive sile. Šlo naj bi sicer za enega storilca, bili naj bi mu že na sledi.

zgornji-ivanjci, protest-kombajnistov, kmetijstvo, koruza
Nataša Juhnov
Obupani kmetje so se zbrali na protestu.

Kaj se pravzaprav dogaja? Eden od scenarijev, ki je najbolj verjeten po naših podatkih, je ta, da objestnež z območja Upravne enote Gornja Radgona z železnimi nerjavečimi palicami, obdanimi s posebnim trakom, in menda izdelanih in zaščitenih tako, da naj jih ne bi zaznal niti detektor kovine, namerno povzroča škodo lastnikom kombajnov, ki na tamkajšnjih koruznih poljih opravljajo strojne usluge. Motiv bo gotovo ugotovila policijska preiskava. Škoda na posameznem kombajnu, ki naleti na to železno past, je lahko tudi do 20 tisoč evrov.

zgornji-ivanjci, protest-kombajnistov, kmetijstvo, koruza
Nataša Juhnov
Kdo si bo še upal s kombajnom na koruzno polje? Slika je simbolična.

Ogorčeni domačini so ob tem sicer razvili tudi teorijo zarote. Znano je, da je precej polj na apaškem in radgonskem koncu v lasti lastnikov iz Avstrije. Po ugotovitvah domačih lastnikov pa palice za zdaj menda niso bile še nikoli postavljene na koruzna polja v lasti severnih sosedov. Zgodilo se naj bilo namreč že, da je do poškodbe kombajna prišlo na njivi v lasti domačina, na sosednjem koruznem polju v lasti Avstrijca, je bila žetev opravljena brez težav, na sosednji njivi, ki jo ima v lasti domačin, pa naj bi bil kombajn spet naletel na železno past. Gre morda za boj na apaškem in radgonskem polju, da bi domačini obupali in prepustili njive Avstrijcev? Kmetje iz Občin Apače, Benedikt in Gornja Radgona se namreč zaradi zadnjih objestnih dejanj srečujejo celo s tem, da jim ponudniki strojnih uslug, ker jih je strah poškodb kombajnov, ne želijo požeti polja. Kar je seveda povsem razumljivo.

zgornji-ivanjci, protest-kombajnistov, kmetijstvo, koruza
Nataša Juhnov
Takšne so poškodbe kombajnov zaradi železnih pasti.

Poročali smo že o protestnih shodih kmetov, zbranih zaradi dogodkov na koruznih poljih na tamkajšnjem koncu.

zgornji-ivanjci, protest-kombajnistov, kmetijstvo, koruza
Nataša Juhnov
Bo koruza zaradi objestnežev ostala celo na poljih?

Oglasila se je tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

apače gornja-radgona žetev koruza policija