vestnik

Zadeva Pindža: Tožilka bi ju za eno leto poslala v zapor

ABE, 29. 8. 2022
Vanesa Jaušovec
Franc Šlihthuber
Črna kronika

Franc Šlihthuber in Štefan Kuhar sta obtožena kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je v ponedeljek potekal predobravnavni narok zoper župana občine Gornji Petrovci Franca Šlihthubra in Štefana Kuharja, nekdanjega direktorja komunalnega in gostinskega podjetja Pindža, ki je od leta 2017 v stečaju.

Državna tožilka Jana Rogan je Šlihthubra in Kuharja obtožila kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, ker sta domnevno od leta 2011 in do leta 2017 za nekaj več kot en milijon evrov oškodovala upnike, ki jim Pindža dolguje plačilo storitev. Obtoženca sta po besedah tožilke favorizirala nekatere od upnikov, ki sta jim poplačevala storitve oziroma izstavljene račune; drugim, ki jim nista plačala storitev, pa sta povzročila za vsaj milijon evrov škode. Roganova je obtoženima predstavila, da bo v primeru priznanja krivde za vsakega od njiju predlagala leto zapora, in se strinjala, da kazen odslužita z delom v splošno korist.

franc-šlihthuber, štefan-kuhar, okrožno-sodišče-v-murski-soboti
Vanesa Jaušovec
Franc Šlihthuber in Štefan Kuhar ter odvetnika Mitja Pukšič in Oskar Šooš.

"Tega ne morem priznati," je pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar Šlihthubar zanikal tožilski očitek, medtem ko je Kuhar krivdo sprva priznal, ko pa ga je sodnica in njegovega zagovornika Oskarja Šooša seznanila o višini premoženjskega zahtevka za poplačilo upnikov, ki so ga oškodovanci v spis vložili nedavno, si je Kuhar premislil in priznanje, vsaj za zdaj, vzel nazaj.

franc-šlihthuber, štefan-kuhar, okrožno-sodišče-v-murski-soboti
Vanesa Jaušovec
Štefan Kuhar

Ko bo natančno preučil premoženjskopravni zahtevek, bo v okviru predobravnavnega naroka možnost za priznanje dobil ponovno tik pred glavno obravnavo, ki naj bi se pričela v začetku oktobra.

gornji-petrovci, pindža
Nataša Juhnov
Pindža

Preberite tudi: Pindža na dražbi, župan na zatožni klopi 

sojenje pindža