vestnik

(NAGRADNA IGRA) Odgovorite na vprašanje in se potegujte za lesene sveče

Vestnik, 23. 10. 2020
Leseni izdelki Lignum
S sodelovanjem v nagradni igri se potegujete za lesene sveče.
Akcije in nagradne igre

Dan spomina na mrtve je intimen praznik, ko se spomnimo ljudi, ki smo jih imeli radi, a so pred nami zapustili ta svet.

Po navadi se jim poklonimo tako, da obiščemo njihov grob, mnogi prižgejo svečo, nekateri položijo tudi cvetje; zadnja leta pa zaradi okoljske osveščenosti tudi porisano kamenje in lesene svečke.

Prvi november je v Sloveniji dela prost dan, najvišji državni predstavniki pa ob dnevu spomina na mrtve na različna zgodovinska obeležja položijo vence in se tako spomnijo ljudi, ki so se borili in padli za državo. Praznik je sicer sekularna različica krščanskega praznika vseh svetih. Od začetka 7. stoletja so katoličani ta dan praznovali 13. maja, na dan posvečenja starega rimskega Panteona v cerkev Marije device in vseh mučencev. Dobrih sto let pozneje, leta 835 pa je papež Gregor III. v baziliki svetega Petra praznik prestavil na 1. november.

Na ta dan se je namreč v Rimu vedno zbralo veliko ljudi, a spomladi je v mestu primanjkovalo hrane celo za domačine, kaj šele za množico romarjev, pišejo na zgodovinskem portalu zgodovina.si.

dan spomina na mrtve, dan mrtvih, vsi sveti, sveča, grob
Bobo
Vladni govorec Jelko Kacin ob dnevu spomina na mrtve odsvetuje fizično prisotnost na grobovih.

Dan spomina na mrtve sicer v različnih cerkvah praznujejo različno. Kot rečeno, je v katoliški cerkvi to praznik vseh svetih, ko se pri mašah spominjajo vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni za svetnike. Duhovniki poseben obred opravijo tudi na pokopališču in blagoslovijo grobove. V Evangeličanski cerkvi na ta dan posebnih svečanosti ne prirejajo, se pa pokojnih spomnijo tako, da obiščejo grobove, ob nedeljah pred in po prazniku pa opravijo veliko molitev, ob katerih se spomnijo preminulih svojcev. Muslimani 1. novembra ne praznujejo, prav tako ne pravoslavni verniki, ampak se svojih preminulih spominjajo ob drugih obredih.

Od 23. do 27. oktobra smo za vas pripravili nagradno vprašanje. To se glasi "Od kdaj dan spomina na mrtve obhajamo 1. novembra?"  Odgovor morate zapisati pod objavo na našem Facebook ali Instagram profilu. Dvema srečnima izžrebancema pa bomo podelili lesene sveče, ki so jih za vas pripravili pri Leseni izdelki-Lignum. 

dan-spomina-na-mrtve prvi-november