vestnik

(NAGRADNA IGRA) Koliko volivcev je glasovalo za samostojno Slovenijo?

Vestnik, 25. 12. 2020
Bobo
Fotografija je simbolična.
Akcije in nagradne igre

26. december je državni praznik, ko obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan se spominjamo 26. decembra 1990, ko so razglasili rezultate volitev o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Tem volitvam pravimo tudi plebiscit.

Letos mineva 30 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko je ob izjemni volilni udeležbi - 93,2 odstotka volivcev - za samostojno državo glasovala velika večina 88,5 odstotka ali 1,289.369 volilnih upravičencev. 
Zadnjo letošnjo nagradno igro posvečamo temu pomembnemu prazniku naše države. Zanima nas, ali veste, koliko volivcev je glasovalo za samostojno Slovenijo.
Pot osamosvojitve
Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti ter postavila pravni temelj slovenski samostojnosti.

zastava slovenija himna
STA
Na plebiscitu se je skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo.

Osamosvojitev Slovenije od Jugoslavije je skušala s silo zatreti Jugoslovanska ljudska armada, v bran novoustanovljeni državi pa so se postavile slovenske oborožene sile - teritorialna obramba in slovenska policija. Oboroženi spopadi so se začeli 27. junija.
Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa ustavili v vojašnicah. Spopadi so se končali 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.
Na začetku julija 1991 so se po posredovanju Evropske skupnosti na Brionih začela pogajanja med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so tako imenovano Brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina.
Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske skupnosti, 22. maja 1992 je postala tudi 176. članica OZN-a. Slovenija je poleg osmih drugih držav postala članica EU leta 2004.
Kako sodelujete?
Nagradni igra traja do torka, 29. decembra. Odgovor na vprašanje "Koliko volivcev je glasovalo za samostojno Slovenijo?" zapišite v komentar pod objavo na naši Facebook in Instagram profilu. Izžrebali bomo dva nagrajenca, ki bosta prejela penino iz kleti Radgonskih goric. Vabljeni k sodelovanju.
nagradna-igra plebiscit dan-samostojnosti-in-enotnosti