vestnik

(NAGRADNA IGRA) Ali veste, od kod prihaja prvi od treh dobrih mož?

Vestnik, 4. 12. 2020
Alesh Maatko
Miklavža na poti spremljajo angeli, simboli dobrega, in hudobni duhovi: hudiči, parkeljni, zlodeji, ki simbolizirajo mrtvece in demone, ki so se po krščanskem pojmovanju spremenili v hudobne duhove ter kot Miklavževi spremljevalci kaznujejo poredne otroke.
Akcije in nagradne igre

Šestega decembra praznujemo god svetega Miklavža, kakor pravimo sv. Nikolaju. Na predvečer godu v škofa oblečeni Miklavž od hiše do hiše pridnim otrokom prinaša darila, tistim manj pridnim pa tudi šibo.

Ker imajo svetega Nikolaja ali Miklavža radi tudi starejši, bomo ob tej priložnosti nagradili dva srečneža, ki bosta pravilno odgovorila na vprašanje »Od kod prihaja sveti Nikolaj?«

Izbrskali smo še nekaj zanimivosti, med katerimi najdete tudi odgovor na nagradno vprašanje.

-V slovenščini ga imenujemo Nikolaj, kadar govorimo o njem kot o zgodovinski osebnosti, ime Miklavž pa uporabljamo, ko govorimo o njem kot o prvem dobrem možu, ki v začetku decembra prinaša darila.

-Njegovo ime (Nikolaj) pa v grščini pomeni zmaga ljudstva 

-Nikolaj se je rodil okrog leta 256 bogatim staršem v Patari v današnji Turčiji.

-Po smrti staršev družinsko premoženje razdelil med reveže, sam pa odšel v samostan, kmalu je postal škof v Miri, kjer je preživel večino svojega življenja.

miklavž
Neznano
Legenda pravi, da je tri hčere siromašnega moža rešil sramotne usode, ko jim je ponoči porinil skozi okno tri kepe zlata in jim tako priskrbel potrebno doto.

-Tudi o njegovi smrti ni zanesljivih podatkov, a naj bi umrl 6. decembra, ker je to tudi njegov godovni dan, in sicer okrog leta 345.

-V cerkvenih krogih je bil od 11. stoletja čaščen kot velik priprošnjik in čudodelnik. 

-Svetega Miklavža danes upodabljajo v škofovski obleki, s tremi zlatimi kroglami na knjigi, s tremi jabolki, včasih pa s tremi hlebčki. Legenda pravi, da je tri hčere siromašnega moža rešil sramotne usode, ko jim je ponoči porinil skozi okno tri kepe zlata in jim tako priskrbel potrebno doto. Od tod nemara izhaja šega, da otrokom ponoči prinaša darov v nastavljene posode, od tod tudi tri jabolka, ki jih na podobah nosi s seboj. To so pravzaprav tri kepe zlata, le da jih je ljudska domišljija spremenila po svoje. 

miklavž
STA
O miklavževanju na Slovenskem imamo precej zgodnja poročila. Prvo je iz leta 1839, kjer je pisec opisoval, kaj je Miklavž prinesel pridnim otrokom: jabolka, orehe, smokve in sladkarije, nasprotoval pa je Miklavževim spremljevalcem parkeljnom, češ da s svojim norenjem in grdim izgledom preveč prestrašijo pridne otroke.

- Miklavž naj bi za časa življenja naredil še več drugih čudežev: obudil je tri umorjene študente, pomiril vihar na morju, ...

-Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) v Sloveniji živi 70 Miklavžev, največ v osrednjeslovenski regiji, in 38 oseb s takim priimkom, največ v Posavju. Po Miklavžu se imenuje tudi pet slovenskih krajev: Miklavž na Dravskem polju, Miklavž pri Ormožu, Miklavž pri Taboru, Šmiklavž Slovenj Gradec in Šmiklavž pri Škofji vasi. 

Na nagradno vprašanje lahko odgovorite do 8. decembra v komentar pod objavo na našem Facebook ali Instagram profilu. Izžrebali bomo dva nagrajenca, ki bosta prejela obrazno masko z našim logotipom. Vabljeni k sodelovanju.

nagradna-igra miklavž
Kaj zdaj berejo drugi