vestnik

(NAGRADNA IGRA) Koliko državnih praznikov imamo?

Vestnik, 20. 11. 2020
Bobo
Po Rudolfu Maistru so poimenovani številne ulice, trgi, mostovi v kar 14 mestih, na njegove zasluge pa opozarja več kot 40 spomenikov.
Akcije in nagradne igre

V ponedeljek, 23. novembra, obeležujemo dan Rudolfa Maistra, ki ga v Sloveniji v spomin na borca za severno slovensko mejo zaznamujemo od leta 2005.

Državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, je namenjen spominu na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru in zavrtel kolo zgodovine. Ob koncu prve svetovne vojne je s soborci razorožil nemško gardo in dosegel, da je del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške pripadel matični Sloveniji oziroma takratni državi Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Za vas smo izbrskali nekaj zanimivosti, povezanih z njim. Seveda spodaj najdete odgovor na nagradno vprašanje, ki se tokrat glasi »Koliko državnih praznikov imamo?«

Ali veste?

- Maistrovi predniki, nemškega porekla, na kar kaže tudi priimek, so se na Ptuj, sredi osemnajstega stoletja priselili iz Srednje Štajerske. Ukvarjali so se z lončarstvom in pečarstvom.

- Kasneje sta se njegova starša preselila v Kamnik, kjer se je leta 1874 rodil Rudolf Maister kot najmlajši od treh sinov. Leta 1885 se je vpisal na kranjsko nižjo gimnazijo.

- Po opravljeni kadetnici so ga vključili v domobranski bataljon v Ljubljani, 1. oktobra 1894 pa v pehotni polk v Celovcu. 1. novembra 1895 je bil imenovan za poročnika.

- Kasneje kot častnik je služboval in spoznaval različne kraje Habsburške monarhije. Pozneje mu je to koristilo pri bojih za severno mejo ter pri določitvi meje z Avstrijo in Italijo.

- Med vojaškim službovanjem se je poročil z Marico Stergarjevo, hčerko ljubljanskega zdravnika. S svojim znanjem francoščine je pozneje pomagala možu pri pogovorih s častniki antante v Mariboru. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, Hrvoj in Borut. 

rudolf maister
Facebook
Ob koncu prve svetovne vojne je mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Rudolf Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4 tisoč vojaki in 200 častniki. Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem.

- Sprostitev je vedno iskal v poeziji, slikarstvu in knjigah. Maister je že zelo zgodaj pesnil, bil je zunanji član ljubljanske dijaške Zadruge, ki je povezoval glavne pisce moderne Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Dragotina Ketteja in Josipa Murna - Aleksandrova. Pesmi je objavljal v Ljubljanskem zvonu in Slovanu. Leta 1904 je izdal pesniško zbirko Poezije. Leta 1929 je izšla druga pesniška zbirka Kitica mojih. Uredil si je tudi bogato knjižnico, ki jo danes hrani Univerzitetna knjižnica Maribor. 

- Za posledicami kapi je umrl leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopali so ga v Mariboru, kjer se je od njega poslovilo 30 tisoč ljudi.

- Maistra predstavljajo številne leposlovne in strokovne knjige. Februarja letos je pri založbi Miš izšel še strip Naš Maister, ki z besedo in sliko sledi temeljnim točkam generalove biografije.

- Po njem so poimenovani številne ulice, trgi, mostovi v kar 14 mestih, na njegove zasluge pa opozarja več kot 40 spomenikov.

Rudolf Maister
Wikipedija
Za posledicami kapi je Rudolf Maister umrl leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopali so ga v Mariboru, kjer se je od njega poslovilo 30 tisoč ljudi.

- V Sloveniji imamo skupaj 15 državnih praznikov. Letos smo prvič praznovali dan slovenskega športa, s tem smo se pridružili sedmim državam, ki imajo praznik športa.

- Lanska osrednja slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra, na kateri je bil slavnostni govornik takratni predsednik državnega zbora Dejan Židan, je potekala v Murski Soboti. 

Od 20. do 24. novembra lahko odgovorite na nagradno vprašanje »Koliko državnih praznikov imamo?« Odgovor zapišite pod objavo na našem Facebook ali Instagram profilu. Izžrebali bomo dva nagrajenca, ki bosta prejela bon v višini 10 evrov, izkoristila pa ga bosta lahko v Mesnem centru AVE. Vabljeni k sodelovanju. Srečno.

nagradna-igra rudolf-maister državni-praznik
Kaj zdaj berejo drugi