vestnik

(NAGRADNA IGRA) Veste, kaj simbolizira okrogla oblika adventnega venčka?

Vestnik, 27. 11. 2020
A.V.
Adventni venček.
Akcije in nagradne igre

V nedeljo smo na adventnem venčku prižgali prvo svečko, začel se je adventni čas, ki po krščanski tradiciji predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva.

Beseda advent, ki izvira iz latinske besede adventus, pomeni prihod, eden najbolj prepoznavnih znakov pričakovanja prihoda (odrešenika) pa je adventni venec, na katerem se na vsako od štirih nedelj prižge ena sveča več. Adventni čas se konča v tednu po četrti nedelji, in sicer dan pred božičem, 24. decembra.

Tokratno nagradno igro smo namenili simboliki adventnega venčka, ob tem smo za vas izbrskali še nekaj zanimivosti, med katerimi lahko najdete tudi odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi »Kaj simbolizira okrogla oblika adventnega venčka?«

- "Pravi" adventni venček naj bi se pojavil šele v 19. stoletju, ko naj bi ga "ustvaril"  nemški evangeličanski duhovnik Johann Hinrich Wichern za otroke v sirotišnici.

- Vsak dan so ga namreč spraševali, ali je že božič. Leta 1839 je tako, da bi potešil njihovo radovednost, izdelal velik lesen obroč, v katerega je namestil devetnajst majhnih rdečih sveč in štiri velike bele.

pogrinjek 10 miza-vencek-lights4fun-jpg
Revija Maja
Adventni venček ne manjka v skoraj nobenem domu in običajno krasi prav jedilno mizo.

- Običaj se je najprej razširil med evangeličanskimi cerkvami v Nemčiji, tamkajšnji katoliki so ga začeli privzemati okoli leta 1920. Po letu 1930 naj bi se razširil še v Severno Ameriko.

- Slovenci v Kanalski dolini so ga poznali že v začetku 20. stoletja, navada pa se je pri nas bolj množično uveljavila šele v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

- Adventni venček je praviloma spleten iz zimzelenega rastlinja, najpogosteje smrečja ali pušpana, ponekod pa tudi iz lovorjevih vejic. To namreč simbolizira znak življenja.

- Osnovna oblika venčka je okrogla, ki pomeni popolnost in večnost.

vencki suhi4
Revija Zarja Jana
Pri oblikovanju venčkov domišljiji res lahko odprete prosto pot, simbolika pa ostaja vedno ista.

- Štiri sveče pa predstavljajo štiri krščanske mejnike ali štiri strani neba oziroma letne čase

- Barve sveč pa so sicer različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo predvsem vijoličaste sveče. To je barva posta in spokornosti, pa tudi barva pričakovanja.

V nagradni igri lahko sodelujete do torka, 1. decembra. Odgovor na vprašanje zapišite v komentar pod objavo na naši Facebook strani ali Instagram profilu. Tudi tokrat bomo izžrebali dva nagrajenca, ki bosta prejela bon v višini 10 evrov, izkoristila pa ga bosta lahko v Mesnem centru AVE. Vabljeni k sodelovanju. Srečno.

adventni-venček nagradna-igra simbolika