vestnik

(NAGRADNA IGRA) Veste, kdaj so kostanji najbolj sladki?

Vestnik, 16. 10. 2020
Dreamstime
Kostanji
Akcije in nagradne igre

Do 20. oktobra poteka nagradna igra, v kateri lahko sodelujete bralci in uporabniki spletne strani vestnik.si. Odgovoriti morate le na vprašanje Kdaj so pečeni ali kuhani kostanji najbolj sladki?

Jesen je čas, ki se ga vsi ljubitelji kostanjev zelo razveselijo. Nabiranje kostanjev je lahko zelo zabavno opravilo. Še bolj zabavno je, kadar to počnemo v krogu družine ali prijateljev, nato pa skupaj ob hladnih jesenskih večerih pripravimo še kostanjev piknik.

kostanjev-piknik, kostanji, park, murska-sobota
Aleš Cipot
Kostanjev piknik

Kostanji so imeli že v preteklosti v prehrani ljudi pomembno vlogo, saj so pomagali preganjati lakoto, vendar pa se je njegova vloga v prehrani izgubila s prihodom koruze in krompirja. Čeprav plodove kostanjev obožuje staro in mlado, se dandanes z njimi bolj kot ne le sladkamo. 

3029d1bd2b1cfcb858e12d035bb3a27b
Igor Napast
Kostanji

Plodovi kostanja dozorijo šele oktobra v ježicah. Te se običajno odprejo že na drevesih, kostanji takrat padejo iz njih na tla, lahko pa odpadejo celotne, še neodprte ježice s kostanji vred. Kostanji so zreli, ko so povsem rjave barve, če pa so se temperature ponoči že spustile pod nič stopinj Celzija, bo kostanj bolj sladek, kadar ga bomo skuhali ali spekli. Če boste torej prehitro začeli nabirati kostanje, boste lahko naleteli na črvive kostanje, saj ti najprej odpadejo z dreves, prav tako njihov okus ne bo tako sladek. 

Nagradna igra poteka do 20. oktobra. Pravilen odgovor zapišite v komentarju pod objavo na naši Facebook strani ali na Instagram profilu. Sodelujete lahko na obeh družabnih omrežjih, saj bomo nagrado - darilni bon domačije Marof v vrednosti 10 evrov - podelili dvakrat. 

nagradna-igra kostanji