vestnik

30. kresnik Veroniki Simoniti in romanu Ivana pred morjem

STA, 24. 6. 2020
Bobo
Prejemnica nagrade kresnik Veronika Simoniti.
Popularno

Jubilejno, 30. nagrado kresnik časopisne hiše Delo je prejel roman Ivana pred morjem Veronike Simoniti. "Avtorica Veronika Simoniti ni samo pred nagrado za najboljši roman iz leta 2019, po novem ima kresnika - ker je Ivana pred morjem čudovit tuskulum," je v utemeljitvi zapisala žirija.

"V izbornem jeziku Veronike Simoniti je mehko brati o grobem zlu, ki mu včasih ni mogoče ubežati... Pripovedovalkina babica Ivana spozna, kakšno ogledalo je lahko ljudem mirno jezero, doživi ljubezenski nemir reke in hrepeni po plivkajočem Jadranu. Morju se približa, a doseže ga ne; kakor pravi naslov, za zmeraj ostane pred njim," med drugim piše v utemeljitvi nagrade. Med predstavitvijo letošnjih petih finalistov je Veronika Simoniti spregovorila o kopreni starinskosti na fotografiji in vonju starega divana, ki sta navdihnila roman Ivana pred morjem (Cankarjeva založba), v katerem se poigrava s spominom in njegovim protipolom, ki je pozabljanje. Na vprašanje, kaj je zanjo spomin, pa je odgovorila, da je spomin nekaj, brez česar nas ni, je naša identiteta.

Veronika Simoniti je bila med finalisti za nagrado že leta 2015 z romanom Kameno seme. V programu prireditve si je Katarina Marinčič, ki je ena treh pisateljic, ki so v 30-letnici nagrade prejela kresnika, v nagovoru zamislila, da se morda nocoj trojici pridruži še četrta nagrajenka. In želja se je izpolnila. 

Letošnja prireditev je minila tudi v znamenju 30. obletnice nagrade. V začetku prireditve so se ji poklonili z videom. "Oče kresnika", pisatelj Vlado Žabot, je ob jubileju med drugim povedal: "Vsekakor me veseli, da sta ta ideja in nagrada preživeli svojih prvih 30 let. Bili sta učinkovita spodbuda in promocija slovenske jezikovne in duhovne ustvarjalnosti v romaneskni formi. Vse to zagotovo potrebujemo." Pri časopisni hiši Delo so ob jubileju razglasili tudi najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. Žirija, sestavljena iz vseh nekdanjih članov kresnikovih žirij, je odločila, da priznanje podeli romanu To noč sem jo videl Draga Jančarja.

kresnik, suzana-tratnik, norhavs-na-vrhu-hriba, roman
Matej Družnik
Med veliko peterico za nagrado kresnik je bila tudi Suzana Tratnik (druga z leve).

V finalu so bili še romani V Elvisovi sobi (Goga), Norhavs na vrhu hriba (Cankarjeva založba) Suzane Tratnik, Sonce Petovione (Celjska Mohorjeva družba) Branka Cestnika in Izvirnik (Mladinska knjiga) Jiržija Kočice. Žiriji je predsedovala Delova novinarka Mimi Podkrižnik, v njej pa so bili še Alen Albin Širca, Peter Svetina, Mateja Komel Snoj in Anja Mrak.