vestnik

9 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se odpravljate na dopust

Sarah Smith, 18. 6. 2019
Neznan
Nikar ne pozabite na zaščito pred soncem.
Popularno

Sezona počitnic se je že začela in vedno več ljudi se odpravlja na počitnice. Teden pred odhodom zna biti kar naporen, saj je treba pripraviti prtljago, pri tem pa ne gre na čisto nič pozabiti. Za vas smo pripravili seznam stvari, ki jih je priporočljivo imeti na pot.

Osebni dokumenti.Če se odpravljate na dopust v tujino, se najprej prepričajte, ali za potovanje v tisto državo potrebujete osebno izkaznico ali potni listi. Pravočasno si jih uredite oziroma preverite, kako dolgo vaši osebni dokumenti veljajo.Hkrati poskrbite, da si boste na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pravočasno naročili Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.


Sončna krema.Pomembno se je zaščititi pred žgočim soncem, sploh ob urah, ko je sonce tik nad nami. Še vedno velja priporočilo, da se je soncu boljše izogibati med 12. in 16. uro. Čeprav lahko sončno kremo kupite skoraj povsod, je boljše, da si jo vzamete že na pot. Da ne boste že prvi dan dopusta iskali trgovine in zaščito pred soncem.


Zdravila in potovalna lekarna.Zaradi izpostavljenosti soncu in gibanja v novem, neznanem okolju, se lahko marsikaj zgodi, sploh, če potujete z otroci. Zato je boljše, da se dvakrat prepričate in vzamete s seboj najbolj nujne pripomočke. Sploh pa ne pozabite na zdravila tisti, ki jih morate redno jemati.
Sončna očala in pokrivalo.Če se na morje odpravljate v nočnih urah, lahko hitro pozabite na sončna očala, ki jih pa boste kaj kmalu rabili, da zaščiti oči pred pripekajočim soncem. Prav tako priporočljivo pa si je na glavo nadeti pokrivalo, pa naj bo to simpatičen klobuk ali kapa s šiltom.

dd80f909c012e4b38ee1fb1480d09f2e
Can Stock Photo
Klobuk ne predstavlja samo zaščite pred soncem, je tudi modni dodatek.


Brisače za na plažo.V vročem vremenu boste komaj čakali, da se ohladite v prijetnem morju ali bazenu. Zato nikar ne pozabite na večje brisače. Tudi če se odpravljate v hotel, brisač, ki jih dobite tam, verjetno ne boste smeli odnesti na plažo.
Oprema za dež.Čeprav se odpravljate na morje v pričakovanju toplega vremena, se lahko to hitro obrne in boste obtičali v slabem vremenu. Če potujete z otroci, priporočamo tudi, da vzamete s seboj gumi škornje in dežne plašče, saj vsi vemo, da je njihovo največje veselje skakanje po lužah.

4ee93fab19f359b6865b7ba3cbf625eb
Profimedia
Tudi na dopustu vas lahko preseneti dež, zato ne pozabite na dežnik.


Prigrizki za na pot.Ne glede na to, kako dolga je vaša pot, je priporočljivo, da imate vedno ob sebi plastenko vode ter nekaj prigrizkov, ki bodo vašemu telesu dala energijo.

e736b63a8f2413290443f309a4534e67
Andrej Petelinsek
Morda lahko tokrat za spremembo poletne utrinke posnamete s fotoaparatom in ne s telefonom.

Fotoaparat.Čeprav dandanes skoraj vse fotografiramo s telefoni, fotoaparat vedno pride prav. Ne le zaradi kvalitete fotografij, temveč tudi zaradi vzdržljivosti baterije. Mogoče se boste odločili, da telefona ne boste uporabljali kakšen dan in boste raje uporabili fotoaparat.
Sredstva proti mrčesu.Kot verjetno že sami veste, so najbolj nadležna stvar poletja komarji in druge žuželke. Da boste imeli mir pred njimi, si s seboj vzemite sredstva proti mrčesu.

e34c59ad038f7a15139469a4b8ca1b46
Za marsikoga so piki komarjev in žuželk zelo neprijetni, zato ne pozabite na repelente ali naravna sredstva za zaščito.

Profimedia
počitnice seznam stvari za na pot priporočila