vestnik

(FOTO) Adventboxi, naravni materiali in roza barva. To so letošnji trendi pri adventnih venčkih

Ines Baler, 29. 11. 2019
Leja Rogač
Kraljica letošnjega leta je roza, pravi ustvarjalka.
Popularno

V nedeljo se pričenja december, hkrati pa bo to tudi prva adventna nedelja. V večini hiš in stanovanj bodo omizja krasili adventni venčki, ki so vsako leto bolj raznovrstni. O tem, kakšni so letošnji trendi, smo se pogovarjali z Lejo Rogač, eno od izdelovalk adventnih venčkov.

Leja Rogač prihaja iz Serdice, živi in dela pa na Cankovi. Ustvarjalna je že od nekdaj: »Pred štirimi leti sem se prvič odločila, da bom sama naredila venček zase in za vse svoje bližnje, domače. Že prvo leto se je našlo kar nekaj oseb, ki se je za venčke zanimalo, zato sem drugo leto registrirala osebno dopolnilno dejavnost,« pripoveduje in dodaja, da poleg venčkov izdeluje še darilne aranžmaje za različne priložnosti.  

S prvimi pripravami na letošnji adventni čas je sogovornica začela že v začetku septembra. »Zelo zgodaj, ampak drugače ni šlo. Imam redno službo, dve leti starega otroka in vedela sem, da drugače ne bom zmogla doseči cilja, ki sem si ga letos zadala. Pa še vseeno sem na koncu delala po cele noči,« pripoveduje. Število izdelanih venčkov se z leti povečuje, ustvarja pa jih po lastnem navdihu in tudi po naročilu strank. Njen delovni proces poteka tako, da se usede za mizo, vzame krožnik, sveče in začne. Ideje pridejo same od sebe, sproti, se pa pri tem trudi, da je vsak izdelek čim bolj unikaten. 

advent, adventni-venčki, trendi, leja-rogač
Leja Rogač
Naravni materiali so prav tako zaželeni med strankami.

Kaj je letos "in"? 

»Zdi se mi, da je kraljica letošnjega leta roza barva. Imela sem ogromno povpraševanja tudi po črno-beli kombinaciji venčkov, še vedno pa je veliko tudi takih, ki prisegajo na klasično rdečo barvo,« zatrjuje. Dodaja še, da so v modi tudi venčki na naravnih deblih in tako imenovani adventboxi. »To so moderni venčki v posebnih škatlah,« opiše. Vedno aktualni so še naravni venčki z zelenjem. Najbolj posebni, ki jih je kdaj koli izdelala, pa pravi, da so venčki na saneh, ki so bili hit lanskega adventa. »Letos so venčki potovali po celi Sloveniji in bodo krasili različne gostinske lokale, frizerske salone, trgovine, podjetja in domove.« Prodaja jih preko družbenih omrežjih, uporabniki jo najdejo na Facebook strani Leja Home Decor, se pa udeležuje tudi nekaterih sejmov po pomurskih krajih.

advent, adventni-venčki, trendi, leja-rogač
Leja Rogač
Rogačova izdeluje različne venčke, trudi se, da je vsak unikaten.

advent, adventni-venčki, trendi, leja-rogač
Leja Rogač
Adventbox - adventni venček v škatli.

Ob koncu še poudarja, da je v štirih letih ugotovila, kako slabo cenjena so ročna dela in doma narejeni izdelki: »Toliko vloženega truda, energije, volje, neprespanih noči, ljubezni, odrekanj, pa tako malo ljudi, ki to ceni. To je žalostno.« Je pa zato toliko bolj vesela strank, ki se vsako leto vračajo, in novih, ki prav tako naraščajo, saj je to dokaz, da dela dobro. Obenem pa za svoje delo dobiva pozitivne odzive, kar ji daje motivacijo za naprej.

advent, adventni-venček, leja-rogač
Leja Rogač
Rdeča ne gre nikoli iz mode.

Leja Rogač našim bralcem ob koncu želi čarobne praznike.

advent, adventni-venčki, trendi, leja-rogač
Leja Rogač
Venčki na saneh so bili hit v lanskem letu.

adventni-čas advent leja-rogač adventni-venčki trendi