vestnik

Pejsaži Prekmurja Alje Petric v Mikku

Vestnik.si, 28. 11. 2021
Arhiv Mikk Murska Sobota
Zvočni instalaciji Alje Petric je možno prisluhniti že od ponedeljka dalje.
Popularno

Domača umetnica Alja Petric se je letos lotila projekta, v katerem je raziskovala zvočnost prekmurske krajine. Njeni zvočni instalaciji lahko prisluhnete od 29. decembra naprej v Mikku.

Nastali so Pejsaži Prekmurja, ki predstavljajo zvočno upodobitev prekmurske krajine in povezujejo zvočne posnetke narave ter uglasbljena besedila in pesmi nekaterih prekmurskih avtorjev (D. Šarotar, F. Lainšček, M. Vincetič, M. Kranjec, J. Novak, idr.).
Projekt lahko obiskovalci doživijo skozi zvočno instalacijo, ki bo v posluh med 29. novembrom in 4. decembrom v prostorih kluba Mikk ali v živo na sobotnem koncertu, 4. decembra, ob zaključku.
Oba dogodka sta brezplačna. Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Murska Sobota.

0a338e60faa4270b60896cb4e179b2bc
Aleš Cipot
Alja Petric.

Alja Petric, pevka rojena v Prekmurju, je svoje življenje po diplomi iz arhitekture usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Zaključila je študij jazzovskega petja in pedagogike na Privatni Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu, je samozaposlena v kulturi in mentorica petja.

Njena glasbena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. Od januarja 2018 aktivno sodeluje s skladateljico, pevko in producentko JUNEsHELEN (Jelena Šardi, op. p.) v projektu Zvočne krajine – Spevi & Arije.

Navdih pri svojem umetniškem ustvarjanju išče skozi zvočne pokrajine v naravi in vsakodnevno urbano življenje v prestolnici. V tem okviru raziskuje nastanek in obstoj zvoka, besede in melodije ter funkcijo njihove sporočilnosti.

JUNESHELEN & ALJA PETRIC_2018
Arhiv glasbenic
Naslovnica albuma Soundscapes - Chantings and Arias (Zvočne krajine - Spevi in Arije).

alja-petric instalacija mikk-murska-sobota pejsaži-prekmurja
Kaj zdaj berejo drugi