vestnik

(FOTO) Američan v Sloveniji: Chris Eckman v Murski Soboti

Vestnik.si, 22. 8. 2020
Aleš Cipot
Chris Eckman
Popularno

Na soboškem grajskem dvorišču je klub Mikk pripravil koncert meseca. Nastopil je legendarni glasbenik Chris Eckman, nekoč član še bolj legendarne skupine The Walkabouts, zdaj pa že dve desetletji živi v Ljubljani.

Chris Eckman je nekdanji član legendarne ameriške skupine The Walkabouts, ki je med prvimi podpisala pogodbo s kultno založbo Sub Pop iz Seattla in potem dosegla pomembno mednarodno kariero. Eckman je doslej sodeloval s številnimi znanimi izvajalci, kot so Brian Eno, The Tindersticks in The Bambi Molesters, pa tudi s člani skupin R.E.M. in Nick Cave & The Bad Seeds. Trenutno je aktiven v bendih The Strange (z Daliborjem iz skupine The Bambi Molesters in vsemi člani zasedbe My Buddy Moose), Dirtmusic (s Hugom Raceem iz skupine The Bad Seeds in Muratom Ertelom iz zasedbe Baba Zula), Distance, Light & Sky (z belgijskima glasbenikoma Chantal Acdo in Ericom Thielemansom), pa tudi v slovenskem bendu The Frictions. Poleg tega je Eckman eden izmed lastnikov založbe Glitterbeat Records, ene najpomembnejših svetovnih založb, ki izdaja glasbo sveta (world music).

chris-eckman, grajsko-dvorišče, mikk, koncert
Aleš Cipot
Chris Eckman

Eckman je prvič v Sloveniji nastopal leta 1994 in se nato s skupino še nekajkrat vrnil. Leta 1999 je v Ljubljani spoznal svojo ljubezen in nato uvidel, da kadar ni na turneji po Evropi, pravzaprav največ časa preživi v Sloveniji. Zato se je odločil, da v slovenski prestolnici odpre glasbeni studio in se tu naseli za stalno. Le redni obiskovalci Mikka pa se spomnijo, da je leta 2007 z zasedbo Dirtmusic že nastopil v tem klubu, leta 2009 pa je bil tu tudi Hugo Race s skupino True Spirit. 

chris-eckman, grajsko-dvorišče, mikk, koncert
Aleš Cipot
Chris Eckman

Eckman je tokratni soboški koncert začel sam z akustično kitaro in z dvema skladbama s prevedenimi teksti slovenskega pesnika Daneta Zajca. Povedal je, da je v obdobju epidemije koronavirusa ustvaril kar precej novih skladb: "Imel sem izbiro: ali naj gledam ponovitev serije Sopranovi ali naj napišem kakšne nove pesmi." Veliko teh pesmi je izvedel tudi na koncertu, na katerem sta se mu pridružila Blaž Celarec na bobnih in Žiga Golob na kontrabasu, kasneje pa je Eckman v roke vzel tudi električno kitaro. A večji del nastopa, ki je bil razprodan (v okviru dovoljenih ukrepov), je minil v intimnem vzdušju, občinstvo pa je na koncu zahtevalo in dobilo tudi dodatek v obliki dveh zaključnih skladb.   

chris-eckman, grajsko-dvorišče, mikk, koncert
Aleš Cipot
Chris Eckman

koncert mikk-murska-sobota grajsko-dvorišče chris-eckman