vestnik

(Božična okrasitev v pomurskih občinah) Virus ne bo pregnal prazničnega decembra

Ines Baler, 28. 11. 2020
Niko Časar
Usoda drsališča v Murski Soboti še ni znana.
Popularno

Prihodnji torek bomo zakorakali v veseli december, zato tudi pomurski kraji počasi dobivajo praznično podobo. Nekaj večjih občin smo vprašali, kdaj bodo prižgali praznične lučke, koliko sredstev imajo za okrasitev namenjenih v občinskih proračunih in ali lahko občani letos pričakujejo kakšne novosti.

Okraske in svetlobne elemente so že v sredini novembra začeli nameščati v središču Moravskih Toplic. Direktorica TIC Moravske Toplice Sonja Bily nam je povedala, da bo okrašen park v Pravljični deželi v središču kraja pred evangeličansko cerkvijo. »Otrokom bomo v pravljičnem parku pričarali praznično vzdušje, prav tako bosta okrašena in osvetljena z lučkami krožišče in celotna Kranjčeva ulica.« Pove še, da če bodo razmere dopuščale, bodo pripravili praznično turistično tržnico ter okrasili in osvetlili prodajne hišice in stojnice. V tem primeru bodo uredili tudi Božičkovo pisarno. Prižig lučk v Moravskih Toplicah bo v tednu ob miklavževem. Občina je letos namenila devet tisoč evrov za nadgradnjo okrasitve in zamenjavo dotrajanih okraskov in lučk.

Moravske Toplice, decembrsko krašenje, evangeličanska cerkev
Ines Baler
Grmovnice pred evangeličansko cerkvijo v Moravskih Toplicah so že okrašene s svetlobnimi vrvmi, zasijale pa bodo v tednu ob miklavževem.

Večinoma na večer pred miklavževim
V lendavski občini priprave na veseli december prav tako že potekajo. »Pri praznični okrasitvi bomo zmanjšali nekaj standardnih elementov in jo osvežili z nekaj novimi elementi in lokacijami. Ti bodo tvorili usklajeno in celovito estetsko podobo in tako popestrili, kar se dogodkov, prireditev in druženj tiče, bolj miren praznični čas,« so sporočili iz tamkajšnje občine. Lučke bodo prižgali v začetku decembra. V občinskem proračunu so imeli rezerviranih 35 tisoč evrov, vodstvo občine pa je sklenilo zmanjšati stroške, zato bo proračunska postavka nižja.

V prleški prestolnici so krašenje začeli ta teden, obseg okrasitve bo podoben lanskemu. »Vsako leto skušamo okrasitev malo dopolniti, zato bomo v letošnjem letu dokupili tri nove okraske,« so povedali v občinski upravi. Mesto bo v soju lučk zasijalo 5. decembra, na predvečer goda svetega Nikolaja, občina pa je za decembrsko okrasitev namenila 9760 evrov.

Kljub temu, da nam je Stanislav Rojko, župan Gornje Radgone, še prejšnji teden sporočil, da bo praznične okrasitve deležna tudi njihova občina, so ta teden iz tamkajšnje uprave poslali drugačno obvestilo. "Letos ne bomo izvedli novoletne okrasitve javne razsvetljave. Simbolično bo okrašena le smrekica v rondoju pri meji v mestu Gornja Radgona. Vsa sredstva, ki so v proračunu predvidena za letošnjo novoletno okrasitev, bomo namenili v dobrodelne namene."

Nova podoba Slovenske ulice
Tudi sprehod po Murski Soboti že nakazuje, da se mesto odeva v praznično podobo. »Murska Sobota bo letos okrašena še lepše kot doslej, z novimi in unikatnimi svetlobnimi elementi v prenovljeni Slovenski ulici,« pravijo v mestni upravi. Zasnovo je izdelal akademski slikar Mirko  Rajnar, glavni elementi dekoracije pa bodo zračni baloni, saj je balonarsko državno prvenstvo tako mesto kot regijo predstavilo tudi tuji javnosti. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Rajnar pravi, da bo igrivost okraskov opozarjala na aktualne dogodke v mestu v iztekajočem se letu in tudi na prihodnje. »Na nekaterih svetlečih se balonih so upodobljene silhuete stavb, ki s svojimi podobami spominjajo na naše mesto. Tako je upodobljena silhueta Soboškega gradu. Stara mestna značilnost simbolizira leto, ki je za nami, medtem ko dekorativno upodobljena silhueta Expana kot najnovejše pridobitve mesta in regije predstavlja novosti, želje in pričakovanja za prihodnost,« tako Rajnar.

murska sobota, december, okrasitev
MOMS
Tudi v Murski Soboti že nameščajo praznično okrasitev.

Po mestu bo obešenih okrog pet tisoč svetlobnih vrvi s skoraj 60 tisoč lučkami, 40 lampijonov, ki so bili izdelani v okviru Mikkovih delavnic, ter 60 takih, ki so jih izdelali učenci in dijaki v osnovnih in srednjih šolah. Poleg tega bo postavljenih še 45 svetlobnih iskric ter 30 unikatnih svetlobnih elementov različnih oblik. Vsi svetlobni okraski bodo zasijali 5. decembra, stroški nakupa novih elementov praznične okrasitve pa znašajo nekaj čez 41 tisoč evrov.

Usoda drsališča še negotova

V začetku oktobra je soboška občina objavila javno naročilo za najem drsališča. Ponudnik je že bil izbran, kot pojasnjujejo, pa je realizacija odvisna od epidemiološkega stanja in priporočil vlade in stroke. Tako za zdaj še niso sprejeli odločitve, ali bo drsališče letos postavljeno ali ne. Načrtovali so, da bi bilo odprto med 5. decembrom in 31. januarjem v Drevoredu Martina Lutra.

Kako bo z ognjemeti?
V Občini Ljutomer pravijo, da je realizacija decembrskih prireditev in dogodkov v njihovi lokalni skupnosti, vključno s silvestrovanjem in ognjemetom, odvisna od epidemiološke slike in veljavnosti vladnih protikoronskih ukrepov. So se pa silvestrskemu ognjemetu, drsališču, pohodom in drugim prireditvam, ki bi kakor koli spodbujale ljudi k druženju, že odpovedali v lendavski občini. Polnočnega silvestrskega ognjemeta letos ne bo tudi v Občini Moravske Toplice, ki je prejemnica bronastega znaka Slovenia Green in zelenemu trajnostnemu razvoju sledi na najdaljšo noč v letu. Že nekaj let ognjemeta nimajo v Gornji Radgoni, pirotehnična sredstva pa ne bodo razsvetlila neba niti nad Mursko Soboto. V mestni občini pravijo, da so se k tej odločitvi zavezali že lani zaradi varovanja okolja in skrbi za živali.

FB Visit Lendava
Lučke bodo v Lendavi zasvetile v začetku decembra.
december pomurje okrasitev ognjemet