Poleg tega, da so jagode okusne, koristijo zdravju, saj vsebujejo veliko antioksidantov in drugih koristnih hranil, pa še nizko energijsko vrednost imajo.
Recept
Čokoladno smetanova torta z jagodami
Sestavine za 14 kosov:
za biskvit:
Preberite še
Odpri v novem zavihkuImate še zadnjo priložnost, da glasujete za svojega kandidata v akciji Vestnikova osebnost Pomurja
Naša medijska hiša je tudi letos pripravila izbor Vestnikove osebnosti Pomurja.
5 jajc
100 g sladkorja
2 žlici vaniljevega sladkorja
100 g moke
1 žlička pecilnega praška
2 žlici kakava v prahu
in še:
4 žlice jagodnega žganja
500 g smetane
2 žlici sladkorja
2 zavitka utrjevalca smetane
800 g jagod
75 g nastrgane mlečne čokolade
Priprava:
Dno tortnega modela (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).
Ločite rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte 50 g sladkorja in stepite trd sneg. Rumenjake penasto stepite s štirimi žlicami vode, preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nanje presejte moko, pecilni prašek in kakav in mešanico vmešajte v peno skupaj s snegom.
Testo denite v tortni model in ga pecite 35 do 40 minut. Po koncu peke naj se ohladi, nato pa ga vodoravno prerežite. Spodnji del nakapajte z jagodnim žganjem.
Smetani dodajte sladkor in sredstvo za utrjevanje in jo čvrsto stepite. Očistite jagode in jih glede na velikost zrežite na polovice ali četrtine. Polovico jagod razporedite po spodnjem delu biskvita. Polovici smetane dodajte 40 g nastrgane čokolade in jo nato razporedite po jagodah. Kremo pokrijte z drugo plastjo biskvita. Premažite ga še z drugim delom kreme in torto okrasite s preostalimi jagodami in nastrgano čokolado.
Kako pa vi najraje pripravite jagode?