vestnik

Čudežna rastilna: Žetev sivke v Trnju 

Majda Horvat, 30. 6. 2019
Majda Horvat
Polje sivke daje pašo neštetim čebelam in metuljem. 
Popularno

Iz kotla je priteklo tri decilitra eteričnega olja in osem litrov rožne vodice  

"Poglejte, koliko čebel, čmrljev, metuljev in še drugih živalic se hrani na tem polju sivke. Na sosednji njivi s koruzo ne boste videli nobene," je govoril Jožef Tratnjek, čebelar in ljubitelj narave, in s tem razkril le eno številnih bogastev, ki jih daje zelišče, ki je vse bolj domače in priljubljeno tudi v panonskem svetu. Veliko so o njej številni obiskovalci iz bližnje in daljnje okolice lahko izvedeli na 1. žetvi sivke v Trnju, dogodku, ki sta ga pripravila domačina in gojitelja sivke Marinka in Štefan Gyurica. Bogat program je razkril veliko tega, zakaj sivki rečejo čudežna rastlina. Ob prikazu strojne in ročne žetve, ki so jo ob petju pokazale ljudske pevke, parne destilacije in separacije eteričnega olja, so obiskovalci izvedeli marsikaj o njenem pomenu v zdravstvu in kozmetiki, pa tudi o tem, kako učinkovita je kot naravno sredstvo za varovanje pred piki komarjev, okuse sivke v kulinariki pa so lahko spoznali z okušanjem dobrot, ki so jih ponujali na stojnicah. Domači kruh z dodatki cvetov sivke je bil prav posebnega okusa, pa razna suha peciva, v katerih je sivka obogatila okuse osnovnih sestavin, ter se odžejali s hladnim sokom sivke polnega okusa in nežne roza barve, greha pa je bil vreden tudi hladen sivkin liker z rezino limone

d6f446b73446f63b9f2a7b52e3a0c3e3
Majda Horvat
Terezija Vadarec in Marinka Gyurica v barvi in razpoloženju dišeče sivke.


Recepti so dokaj preprosti, je povedala Marinka, ki je skrivnost dobrega soka zaupala tudi nam. Najprej je zmešala manjšo količino vode s sladkorjem in temu dodala posušene cvetove sivke. To je potem vmešala v večjo količino hladne vode ter vse to kuhala. Ohlajeno je precedila in za daljšo obstojnost soku dodala še citronsko kislino.
"V tej naši ulici smo že vsi prevzeti od te sivke," je povedala Dragica Cigan, zaradi katere se je ustvarila neka nova povezanost in sosedska pomoč ob njenem spravilu. "Zaradi teh novih telefonov bi skoraj pozabili na druženja, zdaj pa nas je Marinka s sivko spet povezala," je povedala Terezija Vadarec. Tudi na prireditvi so prikazale izdelovanje venčkov in šopke iz sivke, ki jih je mogoče obesiti na vrata ali zid, pa butare, ki odišavijo perilo v omarah in odganjajo molje, stebla z listi, ki so jim ostajala pri tem pa so dajali na kup, da jih bodo prav tako posušili. "Čudovito zadiši, ko jih damo na vroči žar potem, ko smo si popekli meso ali zelenjavo, ta vonj pa odganja tudi komarje," je povedala Terezija.

5e94f803c85727880a8f9f421fd25842
Majda Horvat
Štefan Gyurica in Damijan Hozjan sta oznanila, da so s parno destilacijo iz kotla sivke pridobili skoraj tri decilitre eteričnega olja in osem listov rožnega cveta. Fotografija Majda Horvat


Marinka in Štefan imata ne le čudoviti, ampak tudi skrbno negovan nasad sivke, saj je od tega odvisno, koliko bogato bo cvetel posamezni grmiček. Zato je tudi žetev bila bogata. "Približno tri decilitre eteričnega olja iz sto petdeset litrov velikega kotla, v katerega smo dali požeto sivko približno dvajsetih sadik," je povedal Štefan Gyurica. Ob olju so s postopkom destilacije pridobili še nekaj manj kot osem litrov rožne vode ali hidrolata. Na štiridesetih arih veliki njivi bodo tako pridobili približno petnajst litrov olja.

34ac7c37459285135f25720344e0254f
Majda Horvat
Med sivko je dozorel tudi dišeči laški smilj, roža, katere olje pomlajuje kožo.


Postopek destilacije je pritegnil številne može, tekočine, ki so jih proizvedli pa so jih prevzele s svojim opojnim vonjem. "To je vonj sivke, ob kateri sem takoj bolj miren," se je pošalil Damijan Hozjan, ki je dogajanje na 1. žetvi sivke v Trnju tudi predstavljal z besedo in povezoval. "Bistvo tega sivkinega polja in vsega, kar lahko danes spremljamo je, da gre za popolnoma naravni produkt, katerega sladkobo sivke lahko imaš zase in ga podariš ter privoščiš še komu, da si polepša svoj svet. Kdor tega še ni okusil, mu je to težko opisati," še pove Damijan. Dogodek v Trnju je bil za marsikoga prijetno presenečenje, tudi zato, ker so o sivki izvedeli veliko tega, kar prej niso vedeli, in prav je, pove Hozjan, da se ustvarjajo priložnosti za zadovoljstvo ljudi brez da bi zato pričakovali plačilo. "Še smo sposobni tega, da stopimo skupaj za dobro stvar. Smo, smo," je še povedal sobesednik.

f80539298b54664f4a2987c2a1285b58
Majda Horvat
Anastazija Horvat je polna idej, kako bo šopek sivke porabila pri svojem ustvarjanju.

Obiskovalci prireditve so se lahko tudi sprehodili med cvetočim nasadom sivke, si jo natrgali za šopke in uživali v njenem blagodejnem vonju.

sivka trnje žetev običaj