Z debelim ali tolstim četrtkom se bo začel pustni čas v ožjem pomenu, ki bo trajal vse do pustnega torka. Ponekod bodo pusta pokopali šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo. Četrtek pred pustnim torkom je po izročilu imenovan tudi mali pust ali mali fašenk, je dejala etnologinja Boža Grafenauer, ki predava na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Ta dan je po njenih besedah znan tudi kot god debelih ljudi.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Poslovni uspeh, za katerim stoji zahvala in spomin
Podjetja F Modern, Tadej Faršang, s. p., Tiskarna aiP Praprotnik, d. o. o. in Hipoing, hišna popravila in inženiring, d. o. o. danes pripravila dan odprtih vrat.
Na mizo pridejo denimo krvavice, pečenice, ričet s svinjskimi rebrci, značilna jed za debeli četrtek pa je tudi kuhana svinjska glava ali rilec. Tega posamezniki in nekatere gostilne še vedno pripravijo, je opomnila etnologinja.