vestnik

Praznujemo mali fašenk. Preverite, katere dobrote naj bi bile danes na mizi

Vestnik, STA, 24. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
pustni krofi
Popularno

Na današnji debeli ali tolsti četrtek, ki je četrtek pred pustnim torkom, mora biti miza v skladu z dediščino polna pustnih dobrot. Med slanimi jedmi so značilne krvavice in pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem ter kuhana svinjska glava ali rilec, med sladkimi pa krofi, flancati in miške. V Cerknici bodo oblast prevzeli Butalci.

Z debelim ali tolstim četrtkom se bo začel pustni čas v ožjem pomenu, ki bo trajal vse do pustnega torka. Ponekod bodo pusta pokopali šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo. Četrtek pred pustnim torkom je po izročilu imenovan tudi mali pust ali mali fašenk, je dejala etnologinja Boža Grafenauer, ki predava na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Ta dan je po njenih besedah znan tudi kot god debelih ljudi.


Na mizo pridejo denimo krvavice, pečenice, ričet s svinjskimi rebrci, značilna jed za debeli četrtek pa je tudi kuhana svinjska glava ali rilec. Tega posamezniki in nekatere gostilne še vedno pripravijo, je opomnila etnologinja.

prazen-krompir-zelje-repa-krvavica-pecenica-ocvirki
arhiv
Na mizo pridejo denimo krvavice, pečenice, svinjska rebrca.