vestnik

Danes se ženijo ptički. Gregor v starih rekih napoveduje tudi vreme in letino

Vestnik, STA, 12. 3. 2021
Gregor Domanjko
Danes zaznamujemo Gregorjevo.
Popularno

Po valentinovem in pustu bo tudi današnji god svetega Gregorja v skladu s kulturno dediščino sporočil, da se bliža težko pričakovana pomlad. Znan je rek, da se na gregorjevo "ptički ženijo", v obrtniških krajih pa so v času, ko so spet delali pri dnevni svetlobi, poznali značilne šege. V sodobnosti jih ohranjajo otroci, a med epidemijo le virtualno.

Gregorjevo je bilo po starem julijanskem koledarju do 16. stoletja prav na dan začetka pomladi, torej 21. marca. Z uvedbo gregorijanskega koledarja, ki je na slovenskem območju v uporabi od leta 1584, pa se je pomaknil deset dni nazaj. V nekaterih obrtniških krajih na Gorenjskem se je na predvečer gregorjevega uveljavila šega spuščanja različnih plovil z gorečo svečo po potokih. V Tržiču so rekli, da luč vržejo v vodo. Tako so čevljarski vajenci t. i. gregorčke na predvečer gregorjevega spuščali po Tržiški Bistrici. V sodobnosti šego obujajo otroci z izdelovanjem in spuščanjem hišic iz različnih materialov z gorečimi svečami v njih. Tudi v času epidemije so se spomnili nanjo, a v prilagojenih oblikah. Gregorčki so namreč zaplavali po virtualni strugi, ki so jo pripravili v tržiškem vrtcu. Že od 5. marca pa so razstavljeni v izložbah tržiških lokalov in v Galeriji Atrij Občine Tržič. V slednji si je mogoče ogledati tudi gregorčke iz zbirke Tržiškega muzeja. Prav tako je tradicija gregorjevega zajeta na zunanjih panojih.

V Prekmurju pa so po pripovedovanjih učenci nekoč na ta dan na glavi nosili klobuk, ki je bil okrašen s pisanimi trakovi, ter od hiše do hiše hodili prepevat pesmi.

gregorčki
BOBO
V nekaterih obrtniških krajih na Gorenjskem se je na predvečer gregorjevega uveljavila šega spuščanja različnih plovil z gorečo svečo po potokih.

Tako kot pri številnih drugih praznovanjih je tudi v primeru gregorjevega krščanska praksa prekrila predkrščanska verovanja. Vendar so nekatere sledi ostale, izhaja iz knjige Bojana Knifica z naslovom Gregorjevo - Ko gre luč v vodo in se prične pomlad. Med temi sledmi je po njegovih besedah tudi darovanje luči vodi. Spuščanje različnih plovil z gorečo svečo po potokih naj bi se po njegovih besedah sicer uveljavilo v 20. stoletju. Krščanstvo je stara verovanja skušalo zatreti ali jim vsaj spremeniti pomen z novimi vsebinami. Tako se je šega spuščanja luči po vodi po njegovih pojasnilih prenesla na nove dneve v letu, kot razlog zanjo pa so se uvedli motivi, povezani s Cerkvijo in rokodelskim delom.

gregorjevo
Neznan
Znan je rek, da se na gregorjevo "ptički ženijo"

Tudi za Gregorjevo obstaja nekaj rekov, povezanih z vremenom in napovedjo letine. Tu jih je nekaj: 

- Po Gregorju od vsakega vetra sneg kopni. 

- Na Gregorjevo najvišji gorjanec na drevo potrka. 

- Če breskve pred Gregorjem cveto, trije eno pojedo. 

- O Gregorju pravijo: Kmet dolgo njivo orje, klobuk postrani nosi, pa staro ženo kruha prosi. 

praznik etnologija koronavirus