vestnik

Delu čast in oblast: Z Iggyjem Popom in Nikki Louder

Tomo Köleš, 24. 4. 2019
Arhiv Reuters
Začetek 17. festivala Delu čast in oblast bo pripadel dokumentarnemu filmu Gimme Danger z Iggyjem Popom in bendom The Stooges.
Popularno

Danes se v Mikku pričenja štiridnevni tradicionalni festival Delu čast in oblast, ki bo tokrat na vrsti že sedemnajstič.

Začel se bo danes, končal v soboto, 27. aprila. Koncertni program bosta obogatila glasbeni dokumentarni film in pregledna razstava. Danes ob 20. uri bo na sporedu odličen film Gimme Danger iz leta 2016, ki ga je režiral znani ameriški filmski ustvarjalec Jim Jarmusch. Omenjeni izdelek nazorno prikazuje, kako je konec šestdesetih let prejšnjega stoletja majhna skupina iz Michigana, imenovana The Stooges, kot komet priletela na glasbeno sceno in s silovitim, agresivnim rokenrolom »napadla« občinstvo, ki se je desetletje utapljalo v tedaj že nekoliko postani hipijevski subkulturi. Eksploziven, kot elastika prožen in vedno duhovit motor skupine, legendarni Iggy Pop, v filmu skupaj s kolegi popelje po poteh in stranpoteh zasedbe, ki je zasejala seme punka in alternativnega rocka, Iggyjev dolgoletni prijatelj in sopotnik Jim Jarmusch pa njihovo pripoved podpre z zabavno mešanico raznovrstnega avdiovizualnega gradiva. Jarmuschev duhoviti, nalezljivo fanovski dokumentarni poklon eni najbolj vplivnih rock skupin vseh časov je svetovno premiero doživel pred tremi leti na festivalu v Cannesu. Žal so danes že vsi člani benda The Stooges razen Popa in kitarista Jamesa Williamsona pokojni, zato je zasedba dokončno razpadla ravno leta 2016.



Festivalsko dogajanje bo naslednji četrtek ob 18. uri nadaljevalo odprtje razstave Delavsko gibanje skozi čas, v petek ob 22. uri pa se začenja koncertni program. Najprej bo nastopil raper Kiki (Kristjan Kuhar) iz Kroga, ki je že pri sedemnajstih letih izdal prvi samostojni album z naslovom Raperski kroug. Takrat je bil najmlajši raper v Sloveniji, ki je izdal svoj samostojni izdelek. Od prvega cedeja, ki je bil izdan decembra 2011, je minilo nekaj več kot sedem let. Gre za dolgo dobo, vendar v tem času mikrofona ni odložil. Glasba je pomemben del njegovega življenja, saj »z njo izraža svoja čustva in misli«, prav tako v svojih avtorskih skladbah predstavlja sebe ter kritično opisuje svoj pogled na družbo, politiko in druge aktualne družbene teme.
Na novem albumu V svojon svejte je trinajst avtorskih skladb. Za glasbeno podlago je poskrbel Martin Jerebic (Mrkeči zvoki). Skupni izdelek je nastajal nekaj več kot dve leti. Album je dostopen na vseh »streaming« platformah in v fizični obliki kot cede. Na odru se bo Kikiju pridružil Beno (Hozjan), ki bo pomagal s spremljevalnim vokalom, bo pa tudi predstavil nekaj svojih pesmi z nove plošče in tudi nekaj starejših. Jerebic, prekmurski hiphop producent, bo skrbel za beate v ozadju kot didžej. Ta večer bosta v Mikku nastopila še Triiiple in Major Beck iz Velenja.


Sobota bo na festivalu namenjena ljubiteljem ostrejšega alternativnega zvoka in rocka. Nastopila bosta namreč koprska stoner rock in heavy doom skupina Omega Sun, ki je doslej izdala album Opium For The Masses in ki se priporoča predvsem tistim, ki imajo radi bende, kot sta Kyuss in Soundgarden, nato pa še kaotični noise rock trio Nikki Louder iz okolice Kamnika, ki ima za sabo več kot 150 koncertov po vsej nekdanji Jugoslaviji ter več turnej po srednji Evropi in Veliki Britaniji. Za sabo ima štiri plošče, po katerih si zasluži naziv prvaka slovenskega hrupnega rocka.
Za oba koncertna večera bo vstopnica stala po 5 evrov (festivalska vstopnica 8 evrov), ogled dokumentarnega filma in razstave pa je brezplačen.

MIKK festival delu čast in oblast MURSKA SOBOTA