vestnik

Društvo brajdašev Prekmurja je svojo kraljico našlo v 28 sekundah

Andrej Bedek, 8. 7. 2021
Andrej Bedek
Za konec našega obiska je za smeh poskrbel Rudi Cipot, saj pravi, da je glede na starost članov idealno, da je njihova kraljica Vanja Srkoč študentka medicine, s čimer se je strinjal tudi Bogomir Jaug, ki jo je nagovoril, naj to postane.
Popularno

Kot ambasadorji ekološke čiste rdečke z brajd so postali prepoznavni daleč naokoli. Steklenico najboljše rdečke želijo potopiti v najgloblji vodnjak na Goričkem.

Od leta 2015 deluje Društvo brajdašev Prekmurja in običajno sta maj in junij meseca, ko se srečajo in se dogovorijo o letnih aktivnostih. Lani je tudi njihovo delovanje zaznamovala epidemija koronavirusa, vseeno so junija opravili društveni piknik in na njem okronali kraljico domačega rdečega vina. V društvu, ki šteje 30 članov, se že od začetka zavzemajo za ohranjanje vzgoje samorodnih trt, saj tudi tako želijo ohraniti tradicionalno podobo prekmurske krajine. Brajda je bila namreč nekoč pri skorajda vsaki hiši na Goričkem in Ravenskem kot ohišnica ali je krasila vrtove in sadovnjake. Brajde so bile tudi prostor za druženje, saj so dajale senco, pogosto pa so še razmejevale parcele.

Tudi tako ohranjati spomin na prednike

V začetku delovanja so se srečevali v Černelavcih pri znanem gostilničarju Ediju Titanu. Zdaj pa so se člani Društva brajdašev Prekmurja zbrali v vasi, ki je postala njihovo zbirališče, Brezovcih. Na majskem pikniku smo se jim pridružili tudi mi. Gostitelj je bil Rudi Cipot, idejni oče društva, upokojeni gospodarstvenik in zavarovalničar ter v preteklosti mecen številnih gasilskih, športnih in drugih društev.

brajdaši, rdeče-vino, brezovci
Andrej Bedek
Maja so se družili kljub slabšemu vremenu.

»Komaj smo čakali, da smo se lahko ponovno zbrali. Z našimi druženji dvigujemo kakovost domačega rdečega vina z brajd. Pravilo je, da na srečanje vsak prinese svoje rdeče vino in ga potem poskušamo. Če so bili v začetku rezultati, če se pošalim, kisli, so zdaj že res odlični,« nam je začel pripovedovati Cipot, ki je ponosen, da so pomen samorodnic, kot so jurka, klinton in francoz, prepoznali tudi v enoloških krogih. Pogosto je tako v njihovi družbi priznani poznavalec vina in strokovnjak Ernest Novak. Ob poskušanju in nagrajevanju najboljše domače rdečke so v društvu prav tako že pripravili praktičen prikaz rezi samorodne trte ter ogled in ocenjevanje brajd.

»Zares želimo ohraniti tradicijo domačega rdečega vina v Prekmurju. Moramo vedeti, da naši predniki doma dolgo niso pridelovali ničesar drugega kot rdečko ali jabolčnico, ki sta jim služila za odžejanje po napornem delu, prilegli pa sta se še k mastni hrani, ki so ju uživali, saj so tudi tako topili maščobe in kalorije. Sam pogosto v smehu povem, da mi košnja trave doma poteka brez zapletov, če mi žena Majda na polovici košnje postreže z brizgancem, ki ga sestavljata dve enoti rdečke in ena enota slatine,« se pošali Cipot, ki doda še, da je že rimski filozof Avguštin zapisal, da človek potrebuje kozarec rdečke, saj ta odpihne utrujenost duše ter odpravlja žalost in tegobe.

predanovci, kronanje-kraljice
Jure Zauneker
Tako pa je nastala gasilska fotografija lani junija med kronanjem kraljice.

Predsednik je serijski zmagovalec

Medtem ko je Rudi Cipot idejni oče društva, je aktualni predsednik društva Bogomir Jaug odličen pridelovalec rdečke. Na številnih degustacijah, ki so jih pripravili sami ali pod okriljem Novaka in drugih enologov, je pobral vrsto nagrad, še največ je bilo najžlahtnejših, zlatih. Zmagovalci recepta za uspeh običajno ne razkrivajo, ključno je po Jaugovih besedah to, da pobrano domače rdeče grozdje z brajd pred stiskanjem dovolj dolgo počiva v kadi. »Mora priti do prave maceracije zmletega grozdja v kadi, vsebino pa je treba tudi večkrat dnevno premešati,« je razkril Jaug, ki še pove, da pridelovalci domačega rdečega vina največjo napako naredijo, če poberejo grozdje, ki ni dovolj zrelo.

brajdaši, rdeče-vino, brezovci
Andrej Bedek
Aktualni predsednik društva Bogomir Jaug je odličen pridelovalec domače rdečke, saj je na številnih degustacijah pobral vrsto nagrad, še največ je bilo najžlahtnejših, zlatih.

Načrtov jim ne manjka, pravi predsednik. Po vzoru večjih pridelovalcev vina bi radi tudi sami steklenico najboljše rdečke potopili denimo v najgloblji vodnjak na Goričkem. Društvo brajdašev Prekmurja pa že ima svojo kraljico. To je študentka petega letnika medicine Vanja Srkoč iz Gorice. Idejo o kraljici je dobil Jaug. Neki popoldan je naneslo, da se je ustavil v lokalu v Brezovcih, kamor s Cipotom rada zahajata, tam pa je stregla Vanja. Beseda je hitro dala besedo. »Predsednik me je povabil in takega vabila nisem mogla zavrniti. Mislim, da sem privolila, da bom postala kraljica v vsega 28 sekundah najinega pogovora,« je dejala simpatična študentka, ki krono kraljice rdečke nosi od junija lani.

predanovci, kronanje-kraljice
Jure Zauneker
Društvo brajdašev Prekmurja že ima svojo kraljico rdečke, to je Vanja Srkoč iz Gorice.

»Prepričan sem, da je to idealna kombinacija, da je naša kraljica zelo mlada in povrhu iz medicinske stroke. Ko je z nami, vedno poskrbi za dobro voljo, zelo rada tudi pleše. In če bi se nam starim kaj zalomilo, recimo da bi si med plesom zvili gleženj, bi lahko uporabila svoje znanje, ki ga pridno pridobiva na medicinski fakulteti,« je za konec našega obiska za smeh poskrbel Cipot in pridal, da mora njihova kraljica predvsem promovirati društvo in spodbujati zmerno pitje rdečke.

brajdaši, rdeče-vino, brezovci
Andrej Bedek
Naši gostitelji: Bogomir Jaug, Vanja Srkoč in Rudi Cipot.

društvo-brajdašev-prekmurja jurko rdečka rudi-cipot