vestnik

(džeZZva) Nov album bo izšel konec poletja

T. K., 13. 6. 2022
Marjan Vaupotič
Člani zasedbe, na fotografiji Iztok Rodež, so nove skladbe snemali v prostorih mariborskega studia Bejsmen pod taktirko Danila Ženka. Foto Marjan Vaupotič
Popularno

Kvartet džeZZva iz Murske Sobote, ki ga sestavljajo Dejan Berden na klavirju in sintetizatorju, Iztok Rodež na kitari, Tadej Kamp na električnem basu in kontrabasu ter Miran Celec na bobnih, je v prostorih mariborskega studia Bejsmen pod taktirko Danila Ženka posnel devet novih avtorskih skladb. Kmalu bodo izšle na njihovem četrtem albumu.

Album bo poimenovan Clearness, glasbeniki pa so v novih skladbah zajeli zadnje obdobje ustvarjanja. To je od leta 2018, ko je izšel album Sintur. Glasba prekmurske zasedbe ostaja v prepoznavnem miljeju glasbenega občutja, neobremenjenega z različnimi glasbenimi slogi, zvoki, pristopi do igranja. Skladbe, ki jih bo mogoče slišati na novem albumu, ki ga džeZZVa napoveduje za konec poletja, nosijo naslove Drops, Landing, Gummy, Simple Blues, The Other Corner, Why Not, Two Way Of Life, So Complicated in Clearness. Čez poletje bodo deležne še tehnične obdelave, po izidu albuma pa boste poslušalci lahko zasedbo tudi srečali na katerem od slovenskih odrov. 

džeZZva - koncert
urska.sostar@badradkersburg.at
Glasba kvarteta džeZZva iz Murske Sobote združuje tako tradicijo ameriške jazz kulture z elementi evropske klasične glasbe, kot tudi vplive popularne južnoevropske ljudske kulture. Glasbo kvarteta dže


Odličen duh prekmurske ravnice 

DžeZZvi je v letih delovanja uspelo vzpostaviti značilen in prepoznaven zven, v slog glasbe pa vključuje tako panonske glasbene motive kot posamezne ljudske elemente Prekmurja, ki ustvarjajo lasten avtorski pridih. »Smo ena redkih ali celo edina domača skupina, ki svojo glasbo redno izdaja v obliki albumov in na ta način skrbi za glasbeno zapuščino, obenem pa svojo glasbo prek rednih koncertov doma in v tujini predstavljamo širšemu občinstvu in s tem širimo odličnega glasbenega duha prekmurske ravnice,« pravijo glasbeniki.

džeZZva, nov album
Marjan Vaupotič
Nove pesmi so nastajale od leta 2018, ko je zasedba izdala zadnji album Sintur. Foto Marjan Vaupotič

Spomnimo, da se je njihov prvi avtorski album uvrstil med 20 najzanimivejših albumov leta 2014, leto pozneje pa so z videospotom za skladbo East pristali na lestvici Naj točka 2015. Redno se uvrščajo tudi na regionalno glasbeno lestvico Jazzolovka. Tudi tretji album, Sintur, je bil deležen dobrih kritik glasbene javnosti. Uvrstil se je med 30 najboljših jazz albumov v regiji in med deset naj... albumov slovenske glasbene scene. Skladba Bruzel s tega albuma pa je pristala na kompilaciji Music Slovenia, ki jo je letos izdalo združenje SIGIC – slovenski glasbenoinformacijski center. Pred dvema letoma je kvartet nastopil v sloviti dvorani Museum Le Corbusier v Firminyju v Franciji, leto zatem pa so ga uvrstili v program slovitega festivala Jazz a Vienne v Franciji.


Glasba prekmurske zasedbe ostaja v prepoznavnem miljeju glasbenega občutja, neobremenjenega z različnimi glasbenimi slogi, zvoki, pristopi do igranja.

džezzva glasba jazz