vestnik

Energijske pijače uživa skoraj vsak drugi 15-letnik

A. N. R. R., 20. 7. 2020
Profimedia
Vsak drugi petnajstletnik različno pogosto uživa energijske pijače.
Popularno

Energijske pijače so pri mladostnikih zelo priljubljene. Ker pri nakupu ni starostnih omejitev kot veljajo pri alkoholu ali cigaretah, si jih kupujejo že otroci. Te pijače poleg kofeina, vsebujejo veliko nezdravih sestavin, kar še posebno škodljivo vpliva na zdravje otrok in mladostnikov.

Energijske pijače različno pogosto pije več kot tretjina (34,4 odstotka) slovenskih mladostnikov, pri čemer je odstotek fantov pomembno višji kot odstotek deklet« kaže zadnja raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC), ki so jo zvedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

energijske-pijače, osnovnošolci, kofeinski-napitki
Zarja Jana
Energijske pijače lahko kupi vsak otrok!

Pitje narašča s starostjo, v skupini 15-letnikov energijske pijače različno pogosto uživa skoraj vsak drugi mladostnik (48,5 odstotka). V raziskavo HBSC so podatke o uživanju energijskih pijač vključili drugič, razveseljivo pa je da e je odstotek mladostnikov, ki posegajo po energijskih pijačah, v primerjavi z letom 2014 nekoliko zmanjšal.

Kofein je ena od najbolj pogosto zaužitih psihoaktivnih snovi, ki se nahaja v kavi, pravem čaju, kakavu, ledenih čajih, kolah. Redno uživanje energijskih pijač, ki vsebujejo bistveno višje koncentracije kofeina, pri mladostnikih škodljivo vpliva tudi na kakovost in dolžino spanja.

Pri NIJZ pa opozarjajo, da je zlasti sporno oglaševanje energijskih pijač, z zgodbami o uspehu na adrenalinskih športnih področjih, saj je ciljano usmerjeno prav k mladostnikom.

Pri pitju energijskih pijač pogosto pridružijo tudi druga tvegana vedenja, kot je alkohol ali tobak, kar je pr im ladih še posebej zaskrbljujoče.«

Uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih lahko povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice. Otroci in mladostniki so zaradi nižje telesne teže toksikološko izpostavljeni bistveno večjim količinam sestavin, kot so kofein, taurin in glukonolakton v primerjavi z odraslimi. Ker nobena od »aktivnih« sestavin sama ali v kombinaciji ni primerna za uživanje za otroke, mladostnike, nosečnice in doječe matere, uživanje energijskih pijač tem občutljivejšim skupinam močno odsvetujemo.

a6d5031e7aa3490943fa3e7d4503403d
Profimedia
Mladi še vedno spijejo prveč sladkih pijač.

Pitje sladkih pijač močno upadlo, a jih še vedno visoko

Pozitivni trend pa je opazen tudi pri znižanju odstotka mladostnikov vseh starostnih skupin in obeh spolov, ki redno uživajo sladkane pijače. Njihovo uživanje je bolj razširjeno med fanti in narašča s starostjo mladostnikov. Najvišji odstotek ugotavljamo pri 15-letnih fantih, med katerimi jih redno uživa še vedno skoraj petina, pravijo na NIJZ. Še vedno pa jih dnevno pije eden od sedmih mladostnikov.

Kljub temu, da njihovo uživanje tudi Svetovna zdravstvena organizacija strogo odsvetuje, se te še vedno pretirano oglaševane in mladostnikom preveč dostopne. Predstavljajo glavni vir zaužitih prostih sladkorjev, ki so zdravju najbolj škodljiva oblika sladkorja

energijske-pijače mladi škodljive-navade