vestnik

Evropska prestolnica kulture leta 2023: Največji pomen bo dan glasbi

Tomo Köleš, 6. 3. 2023
vszi
Unesco je Veszprem razglasil za mesto glasbe.
Popularno

V mestu ob Blatnem jezeru se bodo zvrstili številni festivali in drugi dogodki.

Tukajšnji ljubitelji vrhunske kulture, glasbe, umetnosti in filma bodo letos spet lahko prišli na svoj račun. Madžarsko mesto Veszprem, ki leži le dobrih 140 kilometrov od Murske Sobote, je razglašeno za evropsko prestolnico kulture leta 2023. Leta 2020 je bila evropska prestolnica kulture Reka na Hrvaškem, a ni imela sreče zaradi pandemije covida-19 in je bila primorana veliko večino dogodkov odpovedati, nekateri projekti iz takratnega časa pa se končujejo šele zdaj. 


Zaradi istega razloga, pandemije, leta 2021 nobeno mesto ni bilo evropska prestolnica kulture, lani pa sta se prvi del leta s težavami ubadala Kaunas v Litvi in Esch-sur-Alzette v Luksemburgu, medtem ko je Novi Sad v Vojvodini vse skupaj odpovedal oziroma preložil.

veszprem, 2023, evropska-prestolnica-kulture
Informativni urad mesta Veszprem
Uradna otvoritvena slovesnost je bila 21. januarja.

Letos sta se Veszpremu pridružila še Temišvar, drugo največje mesto Romunije, in Elefsina, manjše mesto v Grčiji. Veszprem ima 60 tisoč prebivalcev in leži na severni strani Blatnega jezera (Balaton), od katerega je oddaljen le 15 kilometrov. Neuradno so se prireditve v sklopu programa evropske prestolnice kulture začele že 17. januarja, uradna otvoritvena slovesnost z geslom Shine! The Celebration of Creativity (Sij! Praznovanje ustvarjalnosti) pa je bila 21. januarja. Potekala je v ostrem mrazu in ob rahlem sneženju, a se je kljub temu na ulicah zbralo veliko ljudi. Domačini poudarjajo, da bo Veszprem najbolj zaživel spomladi, ko se bo začelo toplejše vreme in se bodo začutili ugodni vplivi Blatnega jezera, mesto in okoliški griči pa bodo postali bolj zeleni. Odprtje je sicer spremljal manjši škandal, saj so ob liku hrvaškega izumitelja, jezikoslovca, diplomata, škofa in polihistorja Fausta Vrančića (1551–1617), ki je nekaj časa živel v Veszpremu, zapisali, da je bil Madžar, o čemer so poročali tudi na hrvaški nacionalni televiziji. Po protestni noti hrvaškega kulturnega ministrstva so to napako na Madžarskem popravili. 


Organizatorji dogodkov v sklopu programa evropske prestolnice kulture so pred začetkom napovedali, da bodo vse leto dali največji pomen glasbi. Unesco je že leta 2019 razglasil Veszprem za mesto glasbe, želja organizatorjev pa je, da bi se letos z glasbo ukvarjal ali pa vsaj igral kakšno glasbilo vsak tretji prebivalec mesta, kar bi bil prav gotovo evropski rekord. Do konca leta se bodo zvrstili številni koncerti in festivali, med katerimi je treba omeniti predvsem Veszprem Blues Fest, ki bo od 13. do 16. aprila. Nastopili bodo izvajalci Matt Schofield Trio, Buffalo Nichols, T-99, Luke Winslow-King & Roberto Luti, Rick Estrin & the Nightcats, Sugar Blue in Aron Andras & the Black Circle Orchestra.

veszprem, 2023, evropska-prestolnica-kulture
Informativni urad mesta Veszprem
Eden najpomembnejših festivalov bo Veszprem Blues Fest od 13. do 16. aprila.

Od 7. do 9. septembra pa bo na sporedu festival Balkan:Most, ki bo potekal pod okriljem največjega svetovnega organizatorja koncertov glasbe sveta (world music) Womex. Predstavilo se bo veliko skupin iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Kosova, Albanije, Romunije in Bolgarije. Kulturni dogodki v Veszpremu že redno potekajo, skoraj vsak dan pa so na sporedu koncerti v klubu Papirkutya. Danes bo tu nastopila britanska skupina The Barefoot Bandit, naslednji teden pa kar trikrat ameriški kantavtor Dekker. 
Naj omenimo, da mineva ravno dvajset let od takrat, ko je bil evropska prestolnica kulture avstrijski Gradec (Graz) z geslom Wer hätte das gedacht (Kdo bi si mislil). Leta 2009 je ta naslov nosil Linz, leta 2010 pa Pecs, še eno mesto na Madžarskem. Najbližji Pomurju je bil Maribor leta 2012, leta 2025 pa si bosta naziv delili Nova Gorica in Gorica v Italiji. 

veszprem madžarska