vestnik

(FOTO IN VIDEO) Budnice odzvanjale tudi na Goričkem in v Prlekiji

Vestnik, 1. 5. 2020
Adriana Gašpar
Na Goričkem so prebivalce zbudili tudi člani PGD Markovci in Čepinci.
Popularno

Gasilci so danes zvoke koračnic razširjali po več pomurskih krajih.

Občane Šalovec so zgodaj zjutraj prebudili pripadniki Gasilskega društva Čepinci in Markovci, ki so iz gasilskih avtomobilov razširjali glasbo z radijskih valov. Javni servis je namreč zjutraj na radijskih postajah v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti (JSKD) vrtel godbeno glasbo, posnetkom pa so se nekateri pridružili in zaigrali na balkonih in dvoriščih. 

Ljutomerski gasilci, ki so vrteli koračnice tamkajšnjega Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič, pa so se ustavili tudi pri županji Olgi Karba. Ta je ob posnetku zapisala: "So presenečenja, ki te vržejo iz postelje in za katere je vredno živeti! Ja, tako se je začel naš 1. maj. Budnica z zvoki naših odličnih godbenikov, ki so jo z nami delili na posnetku naši odlični gasilci. To je ponos in posebnost naše skupnosti."

V Sloveniji po okvirnih ocenah deluje več kot deset tisoč godbenikov, ki na temeljih tradicije ustvarjajo tudi sodobne smeri godbeništva, pravijo pri JSKD in dodajajo, da je budnica najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva. 

budnice prvi-maj ljutomer markovci