vestnik

(FOTO) V Lendavi poteka 48. likovna kolonija odlivanja v bron

Jože Gabor, 22. 8. 2020
Jože Gabor
Likovna kolonija v Lendavi
Popularno

V Lendavi v okviru mednarodne likovne kolonije poteka že 48. delavnica odlivanja v bron, letos jo bo zapečatilo sedem umetnikov.

Tokrat sodelujejo kiparji iz Grčije, Slovenije in Madžarske, v preteklosti pa so bili na mednarodni likovni koloniji z odlivanjem v bron udeleženci iz večih evropskih držav. Organizator je Galerija-Muzej Lendava ob pomoči občine Lendava, strokovni vodja kolonije pa Franc Gerič, ki je bil pred šestnajstimi leti tudi pobudnik za tako likovno kolonijo. Udeleženci so: Ferenc Kiraly, Arijel Štrukelj, Tzo Babaris, Janos Lipovics, Gabor Beno Pogany, Attila Rajcsok in Bela Toth. Cizelir je Laszlo Gere.

48
Jože Gabor
Likovna kolonija v Lendavi

Umetniki ustvarjajo skulpture v prostorih nekdanje meščanske šole v Lendavi od ponedeljka, 17 avgusta, zaključili pa bodo z odlivanjem v Čentibi v četrtek, 27. avgusta. Mednarodna likovna kolonija v Lendavi poteka že od leta 1973 in je ena najstarejših v Sloveniji. Pred letom 2005 so na njej sodelovala slikarji in kiparji, potem pa so v Galeriji-Muzeju Lendava kupili mobilno livarno in prvič organizirali mednarodno likovno kolonijo, na kateri so vlivali to kovino. Gre za zahtevni postopek, saj odlivanje v bron poteka pri temperaturi 1300 stopinj Celzija.

48
Jože Gabor
Likovna kolonija v Lendavi

Letos pri izvedbi likovne kolonije sodelujejo tudi z Mednarodno likovno kolonijo v Monoštru, ki se je zaključila 16. avgusta, in bodo vlili v bron tudi dela treh kiparjev, ki so sodelovali na tamkajšnji likovni koloniji, je povedal strokovni vodja obeh kolonij Franc Gerič. V Sloveniji je to edina likovna kolonija z odlivanjem v bron, pa tudi drugje po Evropi jih je malo. Zato so priznani umetniki zelo veseli, če jih povabijo v Lendavo in naredijo njihove skulpture v tem materialu. V razstavnem prostoru na podstrešju lendavskega gradu je tako na ogled zbirka že več kot 200 umetnin, ki so jih vlili v bron. Odprtje razstave kiparskih del, ki bodo nastala letos, bo novembra v lendavskem gradu.

48.-likovna-kolonija odlivanje-v-bron likovna-kolonija-lendava
Kaj zdaj berejo drugi