vestnik

(FOTO) V vlečeno testo zavito vse, kar dopušča kulinarična domišljija

Kreativnost prekmurskih gospodinj so dokazali zavitki, saj so njihovi nadevi bili vse prej kot običajni. Poleg vrste sadnih sladkih so gospodinje pripravile tudi kopico slanih zavitkov. Krompir, panceto, zelje, repo, gobe, sir; pa jurko; torej pravzaprav vse, kar nam dopušča kulinarična domišljija, so zavile v vlečeno testo in spekle slasten 'retaš'. In prav izmenjevanje idej je namen Retašiade, ki je četrto leto potekala pod okriljem TD Vrtanek v prostorih vaško-gasilskega doma v Gornjih Petrovcih. Marijo Ambruž, predsednico društva, veseli, da so se vabilu odzvala številna okoliška društva. "Prireditev pripravljamo predvsem z namenom povezovanja. Ljudje se moramo povezovati in družiti, saj so medsebojni odnosi v vaseh preveč skrhani," pove. Predsednica najraje pripravlja 'kmečke retaše', pravi. "Torej jabolčne, makove, bučne. Najpomembnejše pa je testo, to mora biti dobro umešano in pregneteno, sama dodajam jajce in olje, a to je stvar navade," doda Ambruževa. Na dogodku se je predstavilo devet društev in organizacij, in sicer Društvo žena Neradnovci ter Kukeč, ŠKTD Adrijanci, KTD vesele vidre Peskovci, Eko socialna kmetija Korenika, Društvo za kulturo, šport in turizem 'žlaki' Sebeborci, Evangeličanska cerkvena občina Križevci, vas Stanjevci in TD Vrtanek. Prinašamo nekaj utrinkov.