vestnik

Gault & Millau Slovenija: Med najboljšimi tudi Gostilna Rajh

M. F., A. G., 29. 11. 2018
Gault & Millau/Peter Irman
Rajhovi so ponosni na laskavo uvrstitev med najboljše.
Popularno

Pred dobrim tednom dni smo tudi v Sloveniji dobili vodnik Gault & Millau, ki države uvršča med kulinarične destinacije. V njem je ocenjenih 130 gostiln, kar pomeni dokaj zavidljivo gastronomsko ponudbo na enem kraju.

Sistem ocenjevanja vodnika Gault & Millau je nekoliko drugačen kot pri drugih tovrstnih publikacijah. Podeljujejo namreč kuharske kape, poleg njih pa je število točk od 20, kolikor jih je mogoče doseči. Da vodnik vedno pušča možnost za napredovanje, govori dejstvo, da je bila v njegovi zgodovini samo dvakrat podeljena ocena 20/20. Pet kap pomeni, da gre za kuhinjo izjemne kakovosti, štiri kape – kuhinja zelo visoke kakovosti, tri kape – kuhinja visoke kakovosti, dve kapi – avtorska kuhinja in z eno kapo je ocenjena dobra kuhinja. Slovenija se je s tem vodnikom postavila na svetovni gastronomski zemljevid, tako da nas lahko tudi gostje iz tujine primerjajo po enakem sistemu vrednotenja kot drugod. To je pomembno tako za gastronomijo in pripadajočo industrijo ali pridelovalce, ki stojijo zadaj, kot tudi za celotno turistično industrijo.



"Po štiri kape je dodelil šestim restavracijam, s tremi kapami se ponaša 25 restavracij in gostiln. Na dogodku smo uživali v najboljšem, kar Slovenija ponuja, okušali smo jedi 27 izjemnih chefov in vina 21 vrhunskih vinarjev," so ob izidu vodnika zapisali v sporočilu za javnost. V vodniku najdemo štiri omembe pomurskih gostiln – poleg Pivohrama Golar in Una iz Murske Sobote, ki nista v tako imenovani tekmovalni konkurenci, ampak v pop sekciji, ki opozarja na zanimive bistroje, vinske bare, tapas bare in drugo, sta se v vodnik uvrstila še Gostilna Tramšek z eno kapo in oceno 13,5/20 točk in Gostilna Rajh s tremi kapami in oceno 15/20 točk. Tistih, ki prejmejo manj kot deset točk, vodnik ne objavlja.
Še en prestižni naslov je dobil Petanjčan Mojmir Šiftar, saj je bil v letošnjem vodniku razglašen za mladega talenta 2019. Mimogrede, s Petanjec je tudi eden redkih Slovencev, ki so uspeli v življenju pridobiti Mihelinovo zvezdico, to je Andrej Kuhar.

Bernarda B. Peček
Med najboljšimi se je znašla tudi Gostilna Rajh. 
vodnik Gault&Millau Gostilna Rajh
Kaj zdaj berejo drugi