vestnik

(Gledališče Park) Od osumljenke za umor do posrednika

Tomo Köleš, 15. 10. 2022
kcs
Bo po Elvisu v Mursko Soboto "prišel" David Bowie?
Popularno

Orkester je že odigral svoje, čakamo pa še, da bo zaigral in zapel Elvis.

Nova sezona predvajanja filmov v Gledališču Park v Murski Soboti se ni začela ravno najbolje. Konec septembra bi morala biti za pravšnji uvod predvajana biografska glasbena uspešnica Elvis, vendar so bile projekcije odpovedane zaradi tehnične napake. Zanimanje za prvo predstavo je bilo veliko, vsi tisti, ki so že kupili vstopnice, pa so dobili opravičilo, povrnjen denar in obljubo, da jih bodo iz kina pravočasno obvestili, ko bo Elvis zares na sporedu. Škoda bi bilo, če ga ne bo, saj je film vsekakor vreden ogleda, na svoj račun pa bi prišli tudi ljubitelji glasbe, ki je ne manjka od začetka do konca. Pa še nekaj: v Mariboru že vrtijo biografski dokumentarni film Moonage Daydream o Davidu Bowieju, tako da bi bilo lepo, če bi tudi ta glasbenik novembra zasedel prostor na platnu Gledališča Park. 

Tu se je tako namesto Elvisa za uvod odvrtel slovenski film Orkester, ki ga bo naša država poslala v boj za nominacije za oskarja za tujejezični film. Komična drama režiserja Matevža Luzarja je posneta v črno-beli tehniki, prikazuje pa pihalni orkester iz Slovenije, ki se z avtobusom odpravi na festival v avstrijsko mestece. Medtem ko meščani pričakujejo pomembno glasbeno zasedbo, zgode in nezgode mladih in starejših članov orkestra vse bolj odkrivajo njihovo pravo naravo.

Komična drama je bila tudi prva na sporedu Gledališča Park v oktobru. Gre za francoski film Plesna terapija (Rumba La Vie) režiserja Franka Dubosca, ki igra tudi glavno vlogo. Nastopa kot osamljeni starejši voznik šolskega avtobusa, ki bi se rad znova zbližal s svojo odtujeno hčerko. Težava pa je v tem, da je edina možnost, da se ji približa, v plesni šoli, kjer je Maria učiteljica. Petdesetletni Tony pozabi na svoje predsodke in se vedno bolj posveča plesu. Film je sicer preveč podoben že videnim ameriškim izdelkom, pri katerih gledalec lahko že vnaprej ugotovi, da bo konec precej osladen in prav nič realističen. 

plesna terapija
outnow
Prizor iz filma Plesna terapija.

V soboto ob 20. uri bo na sporedu ameriški film Tam, kjer pojejo raki (Where The Crawdads Sing) režiserke Olivie Newman, posnet po knjižni uspešnici Delle Owens. Izdelek je precej razdelil javnost, saj so ga po eni strani predvajali na filmskih festivalih, po drugi strani pa bi ga lahko predvajali tudi na televiziji ob kakšnih nedeljskih popoldnevih, rezerviranih za družinske zgodbe. Film je mešanica nostalgične romantike, kriminalke in sodne drame, kritiki pa so mu ravno zato očitali nedoslednost in skakanje iz ene zvrsti v drugo. Bolj všeč pa je bil gledalcem, ki so na primer v ZDA kar drli v kinodvorane. Zanimivo je, da so ga po svetu predvajali pod različnimi naslovi. Pri naših sosedih na Hrvaškem recimo so izvirni naslov prevedli v Djevojka iz močvare (Dekle iz močvirja).

kya_i_tate_h5jg3im2gg
Arhiv filma
Film Tam, kjer pojejo raki (Where The Crawdads Sing) je mešanica romantike, kriminalke in sodne drame.

Film prikazuje življenje Kye, ki odrašča v času rasne segregacije v močvirnatem predelu Severne Karoline. Zaradi nasilnega in pogosto pijanega očeta od doma odidejo sprva Kyina mama in njeni bratje, nekega dne pa izgine tudi oče, tako da deklica ostane povsem sama. Edinega prijatelja najde v mladem Tatu, ki ji pomaga pri odraščanju, opora pa sta ji tudi afroameriška lastnika trgovine v bližnjem kraju. Ko nepričakovano odide tudi Tate, se za Kyo začne zanimati Chase, priljubljeni podajalec moštva ameriškega nogometa. Nekega dne pa policija Chasa najde mrtvega in glavna osumljenka je zaradi svoje izobčenosti od družbe seveda Kya, ki ji na pomoč priskoči le upokojeni lokalni odvetnik. Tega igra znani igralec David Strathairn, očeta glavne junakinje Garrett Dillahunt, v vseh drugih vlogah pa nastopajo precej neznani igralci. Film je prav gotovo bolj pisan na kožo ženskemu kot moškemu občinstvu.

20. in 22. oktobra bodo v Gledališču Park predvajali zelo zahtevno francosko-monaško-belgijsko dramo Vorteks (Vortex) režiserja Gasparja Noeta, v kateri igra tudi kultni italijanski režiser Dario Argento. Film je razklan na dva dela, tudi na samem platnu, prikazuje pa starejši zakonski par, pri katerem se stopnjuje napetost zaradi vse večje ženine demence in nakopičenih zdravstvenih tegob soproga. Obema skuša pomagati sin, ki pa ima tudi sam veliko težav. Delo nekoliko spominja na film Ljubezen (Amour) režiserja Michaela Hanekeja iz leta 2012.

Shoplifters-Hirokazu-Kore-eda-1200x520
Arhiv filma
Hirokazu Koreeda, režiser filma Posrednik (Broker), je odnos med materjo iz nižjega sloja in hčerko vključil že v svoje delo Tatiči (Shoplifters) iz leta 2018.

Najbolj kakovosten film tega meseca bo na sporedu 28. in 29. oktobra. Gre za z več nagradami ovenčan južnokorejski izdelek Posrednik (Broker) japonskega režiserja Hirokazuja Koreede, ki se je proslavil leta 2018 s filmom Tatiči (Shoplifters), prejemnikom zlate palme v Cannesu in nominirancem za oskarja. Posrednik je presunljiva in topla zgodba o družini iz nižjega sloja, ki se utaplja v dolgovih, oče, lastnik čistilnice, pa se ima za poslovnega posrednika, čeprav je posrednik bolj v življenjskih kot pa v finančnih zadevah. Ko se skupinica želi odpraviti na nenavadno potovanje, se ji pridruži še mlada mati, ki je sprva pustila dojenčka pred bližnjo cerkvijo, nato pa ga je naslednji dan vzela nazaj. Sumljivo ravnanje od daleč opazujeta detektivki, ki si ne bi mogli biti bolj različni po značaju. Ljubitelji filmov se bodo v glavni vlogi razveselili Song Kang-Hoja, ki je leta 2019 igral v svetovni uspešnici Parazit (Parasite), za svoj nastop v filmu Posrednik pa je dobil zlato palmo za najboljšo moško vlogo. 

gledališče-park filmi stari-kino
Kaj zdaj berejo drugi