vestnik

Največ Štefanov živi v Pomurju

Vestnik, 26. 12. 2020
Marina Vrbnjak
V Pomurju živi največ Štefanov. Na dan, ko goduje krščanski svetnik, potekajo tudi številni blagoslovi konj po državi.
Popularno

Danes goduje sveti Štefan, ki velja za zavetnika konj. Po legendi naj bi namreč sveti Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s tem pa je v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji.

Marsikje po državi bi zato danes tradicionalno potekali blagoslovi konj, vendar jih zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ne bo. Sveti Štefan pa velja tudi za krščanskega svetnika, bil je namreč prvi krščanski mučenec, ki je bil na smrt obsojen s kamenjanjem. Svetemu Štefanu je zato v Sloveniji posvečenih več kot trideset cerkva. 

blagoslov-konj, križevci-pri-ljutomeru
Marina Vrbnjak
Blagoslov konj v Križevcih pri Ljutomeru

Štefan pa je tudi ime, ki poleg Silvestra, Silva, Silve, Miklavža, Nikolaja ali Silvije spada med bolj "decembrska imena". Otroci so v preteklosti po ljudski navadi dobivali imena tistih znanih svetnikov, čigar god je bil najbližji njihovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. Tako se tudi našteta imena pogosteje pojavljajo pri prebivalcih, rojenih v decembru, kot med tistimi, rojenimi v drugih mesecih. 

Screenshot_4
SURS
V pomurski statistični regiji živi največ Štefanov.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo na začetku letošnjega leta v Sloveniji 4680 prebivalcev z imenom Štefan, kar ga po pogostosti uvršča na 58. mesto, največ prebivalcev s tem imenom (1854) pa živi v pomurski statistični regiji. Prebivalk Slovenije z imenom Štefanija pa je 3273, med ženskimi imeni sodi po pogostosti na 89. mesto, največ Štefanij (817) pa živi v podravski statistični regiji. 

sveti-štefan zavetnik-konj štefan
Kaj zdaj berejo drugi