vestnik

(FOTO) V naše kraje so se že vrnile štorklje

Vestnik, STA, 23. 3. 2020
Nataša Juhnov
Štorklji v Serdici.
Popularno

V minulih dneh, ko nas je tudi v Pomurju razvajalo sonce, so se v nekatere pomurske kraje že vrnile štorklje.

Danes je bilo mogoče štorklje že opaziti v Serdici, v gnezdu, ki ga imajo na električnem drogu in na bližnjih travnikih. Že prejšnji teden pa je štrk priletel tudi v Gornjo Radgono, in sicer teden dni prej kot lani. Tudi v minulem letu je štrk priletel prvi, nato pa mu je sledila še štorklja. 

štorklja, vrnitev, gornja-radgona
Franci Klemenčič
Prvi je priletel štrk.

serdica, štorklje
Nataša Juhnov
Štorklje so se že vrnile v Pomurje.

serdica, štorklje
Nataša Juhnov
Štorklji v Serdici.

Iz Egipta pa se vrača tudi štorklja Bela, so sporočili iz Elektra Ljubljana, ki spremlja njeno pot v okviru projekta Leti, leti štorklja. Elektro je v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic lansko poletje dve štorklji z Ljubljanskega barja opremil s telemetrijskima napravama. Poimenovali so ju Srečko in Bela, na zemljevidu pa so sledili njuni selitvi v Afriko.

Naj spomnimo, da sta štorklji ornitologe presenetili že takoj na začetku poti, saj sta se, čeprav iz istega gnezda, v tople kraje odpravili vsaka po svoji poti - Srečko čez Italijo, Bela pa čez Turčijo. Za Srečka se potovanje ni dobro končalo, saj se je v Tuniziji najverjetneje zapletel v plastično vrečko in nesrečno poginil. Bela pa na presenečenje znanstvenikov ni nadaljevala poti proti jugu Afrike, temveč se je ustavila v Šarm el Šejku in tam prezimila. Ugotovili so še, da je vodo pila iz zajetja, kjer je voda precej onesnažena, zato je bila njena prihodnost negotova. Zdaj je znova presenetila opazovalce, saj se je že začela vračati proti severozahodu.

Direktor Društva za opazovanje in proučevanje ptic Damijan Denac pojasnjuje, da mlade štorklje po prvi selitvi na jug običajno prezimijo v toplih krajih do tri leta, šele nato se vrnejo v kraje, kjer so se izvalile. Prav zato je tudi težko napovedati, do kod bo Bela poletela tokrat. "Možno je, da do Turčije, takšen primer smo že spremljali. Morda pa se, četudi je še spolno nezrela, celo vrne v Slovenijo in se bo tukaj potikala okrog," je še dodal. 

Franci Klemenčič
Uredil bo gnezdo, nato se mu bo pridružila družica.
štorklje vrnitev gornja-radgona serdica