vestnik

(Gospodarstvo v letu 2021) Pomurje ni več sinonim za nerazvitost

Majda Horvat, 3. 1. 2022
Jure Zauneker
Marca 2021 se je 60 zaposlenih v upravi družbe MOL Slovenija preselilo v novo poslovno stavbo v Murski Soboti.
Popularno

Zaradi uspešnega gospodarstva Pomurje ni več sinonim za nerazvitost in pokrajina, ki jo je treba zaradi nesposobnosti in nemoči "nenehno reševati".

Pomursko gospodarstvo je s svojimi uspehi v letu, ki se izteka, pomembno prispevalo k temu, da danes lahko bolje živimo. Preteklost so določali visoka brezposelnost, pomanjkanje delovnih mest, dejavnosti z nizko dodano vrednostjo in slabo plačanim delom. Danes se odpirajo delovna mesta za izobraženi kader, kar je priložnost za mlade, da se po končanem šolanju zaposlijo doma, pomursko gospodarstvo pa postaja tudi pomemben zaposlovalec delavcev iz širše regije. Znanje, ki ga imajo danes zaposleni, razvojni dosežki in inovacije, ki so jih ustvarili v podjetjih, se lahko primerjajo z najboljšim, kar premore Slovenija. Pomurje ima tudi podjetja, ki so pomembni in spoštovani partnerji slovečih imen v Evropi in svetu.

Zaradi vsega tega, kar danes predstavlja pomursko gospodarstvo, Pomurje ni več sinonim za zaostalost in nerazvitost, ne velja več za območje, ki ga je treba zaradi nemoči »nenehno reševati«. Pomursko gospodarstvo je bilo še nedavno povsem na dnu in glede na to, kje je začelo zadnje desetletje ali dve svoj razvojni preboj, je preobrazba, ki smo ji priča, kljub nekaterim še vedno slabšim kazalnikom poslovanja od slovenskega povprečja v slovenskem merilu uspeh brez primerjave. In kar je najpomembnejše, ustvarili so ga ljudje iz naših krajev, člani naših družin, prijatelji in znanci. Pregovorna skromnost naj tudi zaradi gospodarskih uspehov postane naša preteklost, ponos naj stopi v ospredje in zavedanje o lastni sposobnosti in moči ustvarjati svet, ki bo boljši za nas in naše zanamce.

terme-vivat
Timotej Milanov
Fotografija je simbolična.

Pomursko podjetje desetletja
Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) sta peto leto zapored pripravila akcijo, v kateri strokovna komisija in bralci izbirajo najuspešnejša pomurska podjetja. Letos so bila izbrana tista, ki so najbolj zaznamovala obdobje med letoma 2010 in 2020. V kategoriji veliko podjetje je bil izbran Elrad Electronics, dobavitelj elektronskih sklopov na področju bele tehnike in električnih orodij. Med srednje velikimi podjetji je strokovno komisijo najbolj prepričal Paradajz, največji pridelovalec paradižnika v Sloveniji. Zmagovalno podjetje med malimi podjetji je Virs, dobavitelj profesionalne opreme za rezanje in varjenje. Naslov naj... zaposlovalec je prejel Arcont, ki se ukvarja s proizvodnjo bivalnih enot. Bralci Vestnika in uporabniki spletne strani vestnik.si pa so za pomursko podjetje desetletja izbrali Varis Lendava, eno od vodilnih evropskih družb za razvoj in proizvodnjo dokončanih kopalnic.

pomursko-podjetje-leta, pomursko-podjetje-desetletja, vestnik, pomurska-gospodarska-zbornica, kipci
Vanesa Jaušovec / Vesnik.si
Pomursko podjetje desetletja, kipci

Priznanja za inovacije

Gospodarska zbornica Slovenije je v okviru Dneva inovativnosti podelila 19. nacionalna priznanja za najboljše inovacije. Letos prvič sta dve podjetji iz regije prejeli zlato priznanje, to sta Castoola in Radgonske gorice, visoko ocenjena pa je bila tudi inovacija podjetja Lek Veterina, prejela je srebrno priznanje. Pomursko društvo za kakovost je Lek Veterini podelilo še zlati znak kakovosti 2021.

Lek veterina
Arhiv Leka
Podjetje Lek Veterina je prejelo priznanje za metodo in vodotopno krmno mešanico Actiferm.

Počitek – užitek za obnovo 2,5 milijona evrov

»Trenutno smo eno največjih gradbišč v Pomurju, pri tem sodelujemo s 15 različnimi izvajalci,« je februarja povedal lastnik družbe Metod Grah, pod okriljem katere delujejo Terme Vivat v Moravskih Toplicah. Vrednost projekta temeljite obnove objektov in gradnje novega bazena je bila 2,5 milijona evrov.

MOL Slovenija ostaja

Marca se je 60 zaposlenih v upravi družbe MOL Slovenija preselilo v novo poslovno stavbo v Murski Soboti. Sodoben poslovni objekt izraža samozavest podjetja, ki pod vodstvom Valerije Glavač še naprej krepi svoj vpliv na področju prodaje naftnih derivatov v državi ter ohranja svoj poslovni sedež v Pomurju.

Pomgrad pri največjem projektu

Pri izvedbi drugega tira, največjega in najzahtevnejšega infrastrukturnega projekta v državi v vrednosti 630 milijonov evrov, bo v vlogi podizvajalca sodelovalo podjetje Pomgrad. Udeleženo bo tako pri gradnji prvega odseka proge med Divačo in Črnim Kalom kot tudi drugega odseka med Divačo in Koprom.

Cleangradu pohvale

»Ravno na dan mučenikov, 10. marca, smo dobili pohvale od družb Pfizer, Johnson & Johnson in Wacker Biotech za dobro in predčasno izvedene projekte,« je povedal Jernej Zupančič, direktor družbe Cleangrad. Obseg poslovanja so letos povečali zaradi naročil Pfizerja, ki je njihov dolgoletni poslovni partner, pa tudi novih partnerjev, farmacevtskih družb.

Virs raste
»Naše primarno vodilo je povečevati dodano vrednost na zaposlenega, ker je to blaginja, ki jo lahko čutijo vsi v podjetju,« pravi direktor družbe Renato Pahor. V podjetju so kupili novo zemljišče v lendavski industrijski coni in se pripravljajo na gradnjo razvojno-kompetenčnega centra. Povečali so že tudi število zaposlenih.

Mi & lan z rešitvijo za delavke

»Epidemija je še posebej prizadela tekstilno panogo, zato sem bil primoran najti rešitev za naše zaposlene,« je dejal Milan Mörec. Šivilje gornjepetrovskega tekstilnega podjetja Moda Mi & lan so maja začele sestavljati embalažo za cepivo enega največjih farmacevtskih podjetij na svetu, družbe Pfizer, v proizvodnem centru v Puconcih.

Arcont kupil poslovne prostore

Arcont je maja kupil poslovni objekt Escadine družbe ECC (Escada Competens Centrum) v Gornji Radgoni. Gre za strateški nakup, ki bo omogočal podjetju širjenje in razvoj dejavnosti. Arcont kot vodilni proizvajalec bivalnih enot v Evropi nove površine potrebuje tako za proizvodnjo in razvoj kot skladiščenje.

ECC v stečaj

Junija se je začel stečajni postopek za ECC Escada Competens Centrum iz Gornje Radgone, ki je bil po propadu Mure edino večje tekstilno podjetje v Pomurju. Zaposloval je 141 delavcev, večinoma ženske, med njimi je tudi nekaj delavk iz nekdanje Mure. Podjetje je zaradi lastnih zgrešenih odločitev pahnila v stečaj matična družba.

Oljarni Kocbek priznanje Red Dot

S črno steklenico, v kateri je shranjeno kakovostno bučno olje, Kocbekovi s Stare Gore pri Svetem Juriju ob Ščavnici gradijo družinsko tradicijo, zgodbo o bučnem olju ter posebnih in enkratnih kulinaričnih doživetjih. Prejeto priznanje velja za eno najpomembnejših mednarodnih oblikovalskih nagrad.

Belmur, mestni hotel

V obnovljeni meščanski hiši v središču Murske Sobote, kjer je nekoč delovala lekarna družine Bölcs, je v septembru začel delovati manjši mestni hotel Belmur. Lastnik hotela je Branko Farič. Butični hotel je s svojim videzom in zgodbo zelo povezan s preteklostjo Murske Sobote, na več načinov se povezuje tudi s sodobnostjo mesta in regije.

hotel-belmur
Timotej Milanov
Hotel Belmur

Anefill, novo podjetje

V poslovni coni v Beltincih so v povsem novem objektu zagnali proizvodnjo kovinskih izdelkov in opreme. Ustanovitelja podjetja sta Simon Zver in Jure Lukač, v vodenje pa je vključena tudi Lea Žbontar Zver.
»Osnova za takšno partnerstvo sta bila pogled v isto smer ter motiviranost za sodelovanje pri novem poslovnem izzivu,« je dejal Simon Zver.

gospodarstvo pomurje