vestnik

Grossmannov festival bo ponudil pester nabor filmov iz vsega sveta

Vestnik, 29. 6. 2021
Aleš Cipot
Festival fantastičnega filma in vina - Grossmann
Popularno

Med 16. in 24. julijem bo v Ormožu in Ljutomeru potekal 17. festival fantastičnega filma in vina.

Festival bo tudi letos potekal na dveh lokacijah, začel se bo 16. julija v Ormožu, 20. julija pa se bo preselil v Ljutomer. Na letošnjem Grossmannovem festivalu si bo mogoče ogledati 37 celovečernih in 34 kratkih filmov ter devet dokumentarcev iz 30 držav. Organizatorji so razkrili, da na festival prihaja žanrska legenda in režiser kultnih mojstrovin, na primer Manijak in Policaj manijak, William Lustig. Ta bo ob Garyju Shermanu, ki je ameriški filmski režiser, scenarist in producent, prejel častnega hudega mačka. 

Za nagrado hudi maček je v igri šest divjih filmov. To so madžarska nadnaravna grozljivka Post mortem, britansko-nemški folk horror Odrešena, francoska komična grozljivka Teddy, prvi belgijski zombi film Klinika za zombije, belgijsko-francosko-irski srhljivi triler Lovec in plen ter britanska psihološka grozljivka Rodbina. "Obiskal nas bo tudi mladi kanadski filmar Octavian Kaul, ki ima kar dva filma v tekmovalnem programu za Slakovega hudega mačka," še napovedujejo organizatorji. 

grossmannov festival, ljutomer
Arhiv organizatorja
Letošnji plakat in vizualno podobo je prispeval Ivica Stevanović.

Častni gost Gary Sherman, režiser lanskega zmagovalnega celovečerca Koča Severin Fiala ter scenarist in režiser Andrej Košak sestavljajo žirijo za najboljši celovečerec. O najboljših kratkih filmih bodo odločali animator Dušan Kastelic, ki je s Celico osvojil nagrado Melies d'argenst na festivalu leta 2018, slovenski mojster grozljivke, scenarist in režiser Tomaž Gorkič ter Dino Julius, koscenarist in korežiser lanskega dobitnika nagrade Melies d'argent Slice of Life. Igor Vidmar, Goran Lisica - Fox in Terens Štader pa bodo izbirali najboljši glasbeni dokumentarec. 

Na 17. festivalu se obeta tudi posebna retrospektiva južnokorejskega grozljivega filma, ki se pripravlja v partnerstvu z Veleposlaništvom Republike Koreje na Dunaju. Prikazani bodo filmi Zgodba o dveh sestrah, Stari, Gostitelj, Ječanje in Čarovnica: 1. del. Subverzija. 

Festival ne bo minil brez razstav, koncertov, parade zombijev, prvega mimovoza zombijev, vinskih degustacij. 

grossmannov-festival ljutomer