vestnik

(Guinnessova knjiga rekordov) V novi izdaji pet slovenskih rekordov

STA, 6. 9. 2019
Učila International
GUINNESSOVA KNJIGA REKORDOV
Popularno

Na police povsod po svetu je prišla nova izdaja Guinnessove knjige rekordov 2020, sočasno z mednarodno izdajo pa je slovenski prevod knjige izdala tudi založba Učila International. Že 66. izdaja knjige ponuja na tisoče novih rekordov, med njimi tudi 23 slovenskih. Pet jih je postavljenih na novo, v mednarodno izdajo pa so vključeni trije.

"Letošnja knjiga z letnico 2020 je prelomna, saj napoveduje novo desetletje, ki bo tehnološko bolj napredno od vseh prejšnjih. Veliko rekordov je posvečenih tehnologiji, posebej izpostavljenih v posebnem poglavju o robotih. Drugi poudarek pa je na rekordih, povezanih z okoljsko problematiko," je na novinarski konferenci ob izdaji knjige pojasnila Mojca Benedičič, ki skrbi za slovensko izdajo.


Kako popularni so Guinnessovi rekordi, priča število prijav, ki jih dobi upravna ekipa Guinnessove knjige rekordov. Vsak dan so pregledali več kot 100 prijav, skozi sito pa jih je prišlo samo od pet do 15 odstotkov. V zadnjem letu je bilo tako uspešnih 5103 prijav. Med drugim so morali zavrniti prijave za najkrajši svinčnik na svetu, največ neprebranih elektronskih sporočil in najdaljše prhanje.

Med Slovenci, ki so postavili Guinnessove rekorde, izstopa Luka Dončić, saj so mu priznali kar dva. Kot najstnik je dosegel največ trojnih dvojčkov v ligi NBA in se s tem uvrstil v urednikov izbor knjige. Zastopan pa je še z enim rekordom, saj mu je kot najmlajšemu igralcu pri 19 letih in 333 dnevih s trojnim dvojčkom uspelo osvojiti 30 točk. "Izredno sem ponosna nanj. Vsekakor to dokazuje, da Luka to počne z veseljem, rekordi pa pridejo spontano. Bil je kar presenečen, ko je izvedel, da bo zapisan v knjigo. Morala sem mu povedati, katere rekorde je sploh dosegel," je na konferenci povedala mama Luke Dončića Mirjam Poterbin.

luka doncic
Profimedia
Luki Dončiću sta bila priznana dva rekorda.



Posebna zanimivost letošnje knjige je rubrika Kaj se je zgodilo na moj rojstni dan? ki za vsak dan v letu predstavlja en rekord, ki se je zgodil točno na ta dan. V tem poglavju je v mednarodni izdaji objavljen tudi rekord, ki sta ga pred 30 leti dosegla Marija in Andrej Štremfelj. Kot prvi zakonski par sta osvojila Mount Everest. Marija Štremfelj je bila takrat šele tretja Evropejka na Everestu in je še vedno edina Slovenka s takim dosežkom.

V knjigo so vključeni še trije slovenski rekordi. Najdaljši povratni prelet z jadralnim padalom med moškimi so dosegli Bojan Gaberšek, Još Napret, Primož Suša in Dušan Orož. V zraku so bili deset ur in preleteli 302,1 kilometra. Društvo podeželske mladine Škofja Loka je na Cerknem zbralo 564 ročnih koscev in postavilo svojevrsten rekord, saj je največ ljudi ročno kosilo hkrati. V knjigo se je zapisala tudi slovenska ekipa Aemona Argonauts, ki je sodelovala na svetovnem pokalu v quidditchu. Udeležilo se ga je največ ekip do zdaj, in sicer 29.

Guinnessova knjiga rekordov izhaja že od leta 1955 in je bila izdana v več kot 20 jezikih. Letošnja slovenska izdaja ponuja 256 strani rekordov in na slovenskem trgu velja za eno od najbolj prodajanih knjig. Izdana je bila v 5000 izvodih.

knjiga rekord