vestnik

Haiku Garden v Mikkovem zvočnem vrtu

Tomo Köleš, 11. 11. 2018
Niko Časar
Haiku Garden je ljubljanski shoegaze/neopsihedelični bend.
Popularno

V soboškem klubu Mikk je bil koncert skupin Haiku Garden iz Ljubljane in Bring On The Vanguards iz - Nove Gorice. Tej je za razliko od navijačev očitno uspelo priti v Mursko Soboto.

Haiku Garden je ljubljanski shoegaze/neopsihedelični bend, ki je pred kratkim objavil izid svoje prve dolgometražne plošče z naslovom 'Where If Not Now', ki je izšla 25. oktobra pri založbi KAPA Records. Člani igrajo glasno in hrupno kitarsko glasbo s primesmi popa, v živo jih podprejo tudi sanjave vizualije. Leta 2016 so izdali EP 'Waver', z njim pa "napadli" odre doma in v tujini. Igrali so podolgem in počez: Avstrija, Češka, Srbija, Hrvaška, Poljska itd., med drugim nastopili tudi na


festivalih v Moskvi in Liverpoolu. Ljubljanski Kino Šiška so ogrevali za velika imena, kot so SUUNS in The Jesus & Mary Chain.

fefe4533a88706bce0669171b3cc9a66
Niko Časar
Haiku Garden je ljubljanski shoegaze/neopsihedelični bend.


Njihov komad 'Rosetta' iz EP-ja je bil celo izbran kot "Song of the day" na cenjenem radiu KEXP iz Seattla. Sedaj so v Pomurje prišli "oboroženi" z novim albumom. V Mikku so se ustavili v sklopu svoje mednarodne turneje ob promociji cedeja.

7f8ba5be423d12e32544cf91a68b50c3
Niko Časar
Komad 'Rosetta' iz EP-ja je bil celo izbran kot "Song of the day" na cenjenem radiu KEXP iz Seattla.


Novo ploščo preveva občutek svobode, spontanosti in neobremenjenosti, bend pa je vdolgotrajnem studijskem delu, pri katerem mu je pomagal lucidni kitarski mojster Vitja Balžalorsky, svoj doslej zgrajeni zven obračal in potiskal v nove smeri.

2278f509c7e031c0bbf62fa19ab56e1c
Niko Časar
Člani Haiku Garden igrajo glasno in hrupno kitarsko glasbo s primesmi popa.


Na albumu "Where If Not Now" tako Haiku Garden zveni kot polnokrven in prekaljen bend, ki raziskuje, razkraja in nadgrajuje shoegazeovsko podstat, v katero enkrat z grobimi ineksperimentalnimi, drugič z bolj melodičnimi prijemi vrisuje povsem svojstven zvočni pod-pis. Devet skladb, polnih hrepenenja in želja po novem, neraziskanem ter neznanem, se pred poslušalcem razpira kot mavrica neštetih barv in občutij, ki kličejo k pobegu. "Where If Not Now" je pravzaprav film, film za sanjače, katerega minutaža se vedno prehitroizteče.

80aa6f0240be58d91831a47dd3810efc
Niko Časar
Na albumu "Where If Not Now" Haiku Garden zveni kot polnokrven in prekaljen bend.


Stil primorskega tria Bring On The Vangurads iz Nove Gorice pa zaznamujejo preprosti, a udarni kitarski rifi, stonerska melodika inizjemna odrska energija. Po slovenskih odrih člani nastopajo že vrsto let v družbi izvajalcev, kot so npr.Magnifico, Wolves like Us, Mozes and the Firstborn, Srečna mladina, Prismojeni Profesorji Bluesa itd.Po treh letih ustvarjalnega premora se skupina vrača na odre predstavljat stare in nove komade, kinarekujejo smer, v katero bend potuje. Za seboj fantje nosijo izdan demo in nekaj videov, ki so na ogled naFacebook strani ali Youtube kanalu. V bodoče načrtujejo izdajo plošče iste mešanicesurovega garažnega zvoka in groove alter rocka. Tričlansko zasedbo sestavljajo Matej Kolavčična kitari in vokalu, Peter Marinčič na basu in Klemen Petelin na bobnih ter tako tvorijo pravo alterposlastico.
Koncert v Mikku je bil v sklopu projekta Alternativna godba, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo RS. Nastop skupin jepotekal v organizaciji Mikka in festivala JAZZliebe/ljubezen.

95754d5ef86e33bb0bb6093be7663143
Niko Časar
V Mikku sta nastopili skupini Haiku Garden in Bring On The Vanguards.

MIKK Murska Sobota koncert Haiku Garden Bring On The Vanguards