vestnik

Italijan je Švico zamenjal za Mursko Soboto

Vida Toš, 25. 1. 2019
Osebni Arhiv
Aldo di Bernardo.
Popularno

Aldo di Bernardo je Italijan, ki je dolgo živel v Švici, zdaj pa je svoj novi dom našel v Murski Soboti.

Aldo di Bernardo je lani, ko se je upokojil in zapustil Švico, kjer je delal zadnjih 45 let, kupil stanovanje v Murski Soboti. »Rojen sem sicer v Rimu. Rim je lepo mesto, a preveliko, preveč je kaotično. Moj oče je bil diplomat in smo veliko potovali. Živeli smo v Združenih državah Amerike, Italiji, Maroku, Češkoslovaški … Na koncu sem pristal v Švici in tam živel več kot 40 let,« pojasni di Bernardo.



Njegov priljubljeni hobi je letenje in tako ga je tudi pot zanesla v Prekmurje. »Pred desetimi leti sem prišel v Mursko Soboto obiskat prijatelja. Ker imam posebno akrobatsko rusko letalo, ki je bilo takrat v Italiji, sem priletel z njim. Potem pa sem sem prihajal za kak teden dni in spal v hotelu. Ker mi je tu všeč, sem kupil manjše stanovanje. Moja ideja je imeti tukaj bazo in nato potovati okrog. Murska Sobota je na odlični lokaciji, meje z več državami so blizu. Poleg tega mi to mesto ustreza, ker ni kriminala, mirno je, pa ni predrago. V osnovi imam podobno življenje kot v Švici, kjer sem živel na obrobju Ženeve in sem potreboval – tako kot tukaj – le kakih deset minut, da sem šel teč. To mi je všeč. Mogoče bi tukaj, v Prekmurju, preživljal poletja, zime pa kje drugje, to bi bilo odlično,« se zasmeje.

000934d135be03dfc5da688bb6aaedb4
Osebni Arhiv
Fotografija je nastala pred dvema letoma v Franciji, kjer je Aldo (skrajno levo) treniral akrobatsko letenje s francosko in švicarsko ekipo.


V Švici je imel Aldo di Bernardo podjetje s svojim bratom, ki je bil prav tako pilot. »Pred 30 leti sva imela kar uspešno podjetje. Delala sva kakovostne plastične ure, na katere sva tiskala logotipe podjetij. Nato pa je brat umrl v letalski nesreči in tudi podjetje ni bilo več kot prej.«Aldo za hobi tudi fotografira. »Zanima me tehnika, imam zbirko fotoaparatov, čeprav zadnje čase fotografiram s telefonom (smeh). To je najbolj praktično, poleg tega zdaj telefoni delajo dobre fotografije, če je svetloba kolikor toliko v redu.« Aldo pravi, da ko si upokojen, enostavno moraš imeti neko aktivnost, drugače je grozno. »Kaj rad fotografiram? Najraje pokrajino. Ampak iz zraka ne. Ko sem v letalu, pilotiram, ne fotografiram (smeh).«

Osebni Arhiv
Aldo s prijateljico Gabriello Gal, ki prihaja iz Madžarske. 
Aldo di Bernardo MURSKA SOBOTA
Kaj zdaj berejo drugi