vestnik

(PREMIERA ČRNE KOMEDIJE) Kdo bo dedoval po Greti Sejmovski?

Ines Baler, 18. 3. 2023
Osebni arhiv
Ljubiteljski igralci že nestrpno pričakujejo sobotno premiero, ki bo ob 19. uri v domu kulture Gornja Radgona. Foto Radgonski oder
Popularno

V domu kulture Gornja Radgona bo danes društvo Radgonski oder premierno uprizorilo črno komedijo za odrasle z naslovom »Ker de herba?«.

Avtorici igre sta predsednica društva Staša Šipek in Tadeja Kaučič. Zgodba se dogaja pred tridesetimi leti in govori o družini Sejmovski, ki prihaja prav iz mesta sejmov in penine. »Glavni lik Greta Sejmovska bo tudi v posmrtnem življenju mešala štrene svoji družini, medtem ko si bodo vsi želeli njene herbije,« sta v vabilu zapisali avtorici besedila in režije ter dodali, da bodo gledalci resnico o tem, kdo bo dedoval, izvedeli ob koncu. »Obiskovalcem obljubljamo smeh in imam občutek, da bodo nad razpletom presenečeni,« je dejala Šipkova. 



Delo nastalo spontano 

Črna komedija je nastala spontano, sta pa avtorici želeli, da bo vezana na lokalno okolje. Komedijo sta izbrali, saj menita, da družbi primanjkuje smeha in dobre volje. V igri se bo predstavilo osem igralcev, starih od 12 do 70 let. Šipkova bo v vlogi pripovedovalke Mete, Greta Sejmovska bo Dana Štrucelj, njen mož Karel Tina Obrulj, vrtnarja Elmirja bo upodobil Bogdan Methans, služkinjo Eldo Alenka Regoršek, radovedna soseda Angela bo Kaučičeva, pravnica Tadeja Donša in Gretina hči Katarina Špela Šipek.

Predstava bo trajala uro in pol in bo igrana v narečju. »S Tadejo se nama je zdelo prav, da izbereva narečno govorico, saj se zgodba odvija v Gornji Radgoni. Igralci smo iz različnih krajev, dosti nas je v radgonski okoliš uvoženih, tako da je bilo na začetku zelo zanimivo, ko smo brali scenarij. Kar nekaj dela je bilo z izgovorjavo, ampak smo pomagali drug drugemu,« je povedala Staša Šipek. To ni njena prva gledališka igra. Kot pravi, je pred nekaj leti delala v vrtcu, kjer so prav tako pripravljali predstave. »Ena je nosila naslov V mislih s teboj, bila je tudi črna komedija in se je dobro prijela med gledalci. Videlo se je, da Gornja Radgona to potrebuje.« Igrali so še komedijo z naslovom Baba čula, baba rekla. Ker so se ljubiteljski igralci dobro razumeli, so že takrat razmišljali o ustanovitvi društva, ampak je bilo preveč drugih aktivnosti. »Pred kakšnim letom pa smo, tudi na pobudo gornjeradgonske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Kultprotura, povabili širšo okolico in naleteli na dober odziv,« je dejala.

»Ker de herba« bo prva predstava za odrasle v izvedbi Radgonskega odra, se je pa to društvo že predstavilo s tremi avtorskimi otroškimi predstavami. Tudi pri tistih sta bili v vlogi scenaristk isti avtorici. Šipkova nam je povedala, da je rada ustvarjala že v osnovni šoli, v preteklosti je kratek čas delovala v gledališču v Murski Soboti, kjer je v času srednje šole sodelovala tudi v impro ligi. Poudarila je, da pri pisanju večkrat uporabi aktualne teme.


Kostumi iz domače omare 

Priprave na premiero so že nekaj tednov v polnem zamahu, ker so mlado društvo, so člani sami poskrbeli tudi za kostumografijo in scenografijo. »Kostume smo večinoma našli v domačih omarah, s šivanjem nam je dobrodušno pomagal Milan Kaučič, v pomoč pa nam je, da imamo v društvu nekaj likovnic, ki so bolj umetniške duše in prispevajo svoj košček,« pove Šipkova. Pri snemanju, montaži in predvajanju videov jim je pomagal Aleš Obrulj. S klavirskimi vložki bo predstavo obogatil Boris Šemen. Premiera bo v soboto ob 19. uri, če bo zanimanje javnosti, bodo sledile ponovitve in gostovanja. Sicer pa predsednica društva poudarja, da bodo pri delovanju šli s tokom. »Ena predstava ogromno zahteva, sploh ker smo večinoma v službah, imamo družine. Bo pa zagotovo sledila kakšna otroška predstava in bolj se nagibamo k avtorskim, ker imava s Tadejo veliko domišljije,« razkrije načrte Šipkova. Igralstvo in pisanje scenarijev sta zanjo odklop in pobeg v domišljijski svet.

ker-de-herba gornja-radgona dom-kulture-gornja-radgona radgonski-oder
Kaj zdaj berejo drugi