vestnik

Kolumna: Amaterji, Podmornica, Ekipa Bled in Sence nad Balkanom

Andrej Bedek, 21. 4. 2019
arhiv serije podmornica
Popularno

Zoprno deževno vreme prejšnjega tedna me je spravilo v zavetje še vedno ogrevane dnevne sobe in televizijskega sprejemnika. Nekoč si moral vneto spremljati, kaj se predvaja na malih zaslonih, da česa nisi zamudil, ob časovnem zamiku in programu za snemanje je danes izbire vedno dovolj.

Najdeš srhljivko Amaterji. Mojster igralske obrti Stellan Skarsgård (Nils) z velikim plugom čisti zasnežene ceste nekje na Norveškem. Na dan, ko ga zaradi službe razglasijo za meščana leta, izve, da je njegov sin umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Ne verjame nikomur, hoče maščevanje. Tako nehote sproži vojno med domačim gangsterjem, ki ga kličejo Grof, in srbskim mafijskim šefom, imenovanim Papa, ki ga igra žal že pokojni Bruno Ganz (tudi film Propad). A Nils ima nekaj, česar zločinci nimajo: težko mehanizacijo in začetniško srečo. Krvavi davek je vse višji in neizprosen, obilo je tudi črnega humorja. Ko Grofovi ubijejo enega od Pape, ga obesijo na tablo z nadmorsko višino 1389. Če pogledamo v zgodovino, dobimo leto bitke na Kosovem polju, v kateri so Turki premagali Srbe. Še Norvežani se nam smejijo zaradi poraza, je povzetek enega od dialogov. Ali ko Nils ugrabi Grofovega sina, ta pa hoče, da mu pred spanjem prebere pravljico, ki je Nils seveda nima. Namesto tega mu bere tehnične karakteristike iz kataloga stroja, s katerim pluži. Z njim tudi ubija. Za hip zadremata, ko ga otrok zbudi in vpraša, ali pozna stockholmski sindrom. S tem se označuje psihološki fenomen, ko talec do svojega ugrabitelja razvije empatijo in simpatijo ter ima o njem tudi pozitivno mnenje in ga brani pred kritikami.


3b77df6d85f7d1fbb395ff1fc631d8e6
Že pokojni Bruno Ganz je v Propadu odigral vlogo Hitlerja.


S časovnim zamikom je bila na sporedu tudi serija Podmornica. Na televizijske zaslone je prišla lansko jesen na programu Epic Drama. Ni noben remake filma Podmornica, bolj znanega kot Das Boot, ki ga je leta 1981 posnel Wolfgang Petersen, v njem pa je blestel kapitan Jürgen Prochnow. Za mnoge takrat prvi nemški film, ki drugo svetovno vojno prikaže z nemškimi očmi. Piskanje torpeda, vrtenje globinskih bomb in glasba Klausa Doldingerja so živi še danes. V mednarodni koprodukciji (nekateri igralci Vicky Krieps, Lizzy Caplan, Tom Wlaschiha in James D'Arcy) je Podmornica stala 33 milijonov dolarjev. Zgodbi sta dve. Ena je misija podmornice U612, ki izpluje v sovražne vode, druga se dogaja v francoskem pristanišču La Rochelle. V prvi je v središču posadka, 40 fantov, ki jih je zapeljala nacistična propaganda, v drugi, na kopnem, so tisti, ki so jih podmorničarji pustili za sabo. Mimogrede: od 40 tisoč mornarjev, ki so v drugi svetovni vojni služili na nemških podmornicah, jih je življenje izgubilo 30 tisoč. Kritika morda: zadnja epizoda Podmornice pušča preveč odprtega, da ne bi posneli še druge sezone. Za te pa ni nujno, da so boljše od prvih sezon.


Kje si inšpektor beograjske kriminalistične policije Tanasijević - Tane? Kdaj bo na sporedu druga sezona? Naj kriminalist Luka odide v pokoj.


Žal ti sodoben paket televizijskega operaterja na zalogo ponudi tudi domačo policijsko serijo Ekipa Bled, s katero se nacionalna televizija vede, kot da ne živimo v času vrhunskih nanizank ali nadaljevank. Preprosto ostaneš brez besed. Upam, da ne bo druge sezone, tudi za ceno zvišanja naročnine. Slovensko občinstvo namreč ob tem lahko še redno spremlja kriminalke na številnih televizijskih programih: od množice ameriških, britanskih, ki so sicer običajno najboljše, da o nam bližjih Sencah nad Balkanom niti ne govorimo. Kje si inšpektor beograjske kriminalistične policije Tanasijević - Tane? Kdaj bo na sporedu druga sezona? Naj kriminalist Luka odide v pokoj.

179128d38c285035fe6f3c336dad6629
Aleksandar Letić
Dragan Bjelogrlić v seriji Sence nad Balkanom igra inšpektorja Tanasijeviča.

kolumna