vestnik

(KOLUMNA) Angleški pes v nemškem krdelu

Andrej Bedek, 10. 8. 2020
arhiv filma
Greyhound
Popularno

Ukrepi za zajezitev nove koronavirusne bolezni so zarezali v vse pore življenja. Tudi filmska industrija ni nobena izjema. V času najstrožjih ukrepov se je namreč praktično zaustavilo snemanje novih filmov, začasna prepoved obratovanja kinodvoran pa je filmofile prisilila v iskanje neklasičnih distribucijskih kanalov.

Premiero novega filma o Jamesu Bondu, ki bi morala biti aprila, so tako prestavili na jesen. Med preložitvami, ki so še najbolj zabolele filmov željnega življa, pa je zagotovo novi Top Gun, na katerega s(m)o čakali 34 let in bo menda termin kinodvoran ugledal šele decembra.


Vojni filmi so mi blizu – tudi 75 let je od konca druge krvave svetovne morije, obletnica pa je zvodenela, ker je covid-19, če karikiram, očitno ugrabil ves svet. Zato sem zadnjič prav zastrigel z ušesi, ko sem med brkljanjem po svetovnem spletu odkril film Greyhound (Bitka za Atlantik). Tom Hanks – ozdravel je po koronavirusni bolezni – je februarja 1942 kapitan ameriškega rušilca, ki mu za nalogo branjenja konvoja trgovskih ladij, ki so iz Amerike v Liverpool plule z opremo in oborožitvijo za britansko vojsko, izberejo kodno ime Greyhound (pes pasme Veliki angleški hrt). Američani so namreč že od leta 1941 izčrpno pomagali Evropi v boju proti Nemcem, ki pa so na vsak način želeli onemogočati oskrbo. Zavezniki so do Britanije ob tem morali prav tako prepluti tudi tako imenovano Črno jamo. Del Atlantika, kjer se 48 ur niso mogli zanašati na obrambo konvojev iz zraka.
Nemške podmornice so zato v začetku bitke za Atlantik zaveznikom povzročale tolikšne izgube, da so ti podatke o izgubah preprosto prenehali objavljati. Nemci so konvoje napadali ponoči, ko ameriška in britanska tehnologija za odkrivanje njihovih podmornic ni bila najbolj zanesljiva. Ko je ena od nemških podmornic odkrila konvoj, je to sporočila drugim. Te so nato priplule do konvoja in ga z morske gladine napadle z navzkrižnim torpednim ognjem in celo s topovi. Nemci so taktiko imenovali Volčje krdelo. Z razkritjem kode šifrirne naprave Enigma, s katero so ameriške in britanske sile razbile nemško podmorniško komunikacijo, in izboljšanim načrtom branjenja konvojev se je tehtnica konec leta 1943 nagnila v prid zaveznikov. Od 40 tisoč nemških podmorničarjev, ki so odpluli v boj, jih je za vedno pod vodo ostalo 30 tisoč.

reševanje vojaka ryana
Profimedia
Reševanje vojaka Ryana

Da je bila oskrba z vojaškim materialom v začetku vojne nujna, treba pa je bilo še zavarovati plovne poti za operacijo Dan D, ki se je zgodila junija 1944, je v svojih nastopih večkrat poudaril Winston Churchill, medvojni britanski predsednik vlade. Marca 1943 je prvi uporabil ta pojem. »Bitka za Atlantik je bila ključno dejanje v drugi svetovni vojni. Niti za trenutek ne smemo pozabiti, da je bilo vse, kar se je potem dogajalo na kopnem, morju ali v zraku, odvisno od njenega izida,« je podčrtal Churchill.

Tomu Hanksu so blizu vsebine iz druge svetovne vojne. S Hanksom v glavni vlogi je Steven Spielberg zrežiral mojstrovino Reševanje vojaka Ryana, ki je poskrbela za to, da so poslej v vojaških filmih videz, zvok in celo vonj bitk takšni, kakršni dejansko so. Film se začne prav z desantom na obali Normandije junija 1944. Hanks je prav tako producent še enega izvrstnega izdelka o drugi svetovni vojni – serije Peščica izbranih (Band of Brothers). Vlogo v Greyhoundu je (spet) odigral povsem skromno, s prikazom dejanskega vojskovanja na krovu ladje, saj njegova vloga kapitana Ernesta Krausa temelji na zgodovinskih virih. Oseminštirideset ur plovbe, ko so jih najbolj tolkle nemške podmornice, je Kraus preživel na nogah. Zaradi krvavečih žuljev si je sezul škornje in si obul copate, ki mu jih je pred njegovo prvo misijo podarila soproga. Nosil jih je do konca spopada, ko mu je na pomoč priletelo britansko letalstvo. Britanci za konec mimo pravil Krausa pred vplutjem v luko zaradi majhnih izgub v konvoju po radijski zvezi povabijo v liverpoolski pub, da njegovi posadki plačajo pijačo. Ameriški kapitan ponudbo sprejme iz prve, čeprav posadki ni bilo najbolj všeč, da morajo umirati za Britance.

Če še skočimo v aktualno dogajanje. Že pred 75 leti je očitno držalo, da ima pivec rad, da mu drugi plačajo račune. 

kolumna greyhound tom-hanks
Kaj zdaj berejo drugi