vestnik

(KOLUMNA) Hvala bogu za jedrsko kataklizmo

Tomo Köleš, 10. 7. 2019
Arhiv serije
Lahko govorijo eni o njej tako ali drugače, jasno je že zdaj, da bo Černobil ob koncu leta pri večini kritikov po svetu uvrščen med najboljših pet serij tega leta.
Popularno

Oboževalci televizijske se­rije Game of Thrones (Igra prestolov) ne berite dalje od tega prvega stavka, ker vam to, kar bi prebrali v nadaljevanju, ne bi bilo všeč. Torej lahko noč in srečno. Še posebej v letu 2020.
Vsi ostali pa ste dobrodošli in vabljeni, da ostanete pri tem besedilu. Še posebej tisti, ki vam serija Game of Thrones (GOT) ni bila všeč. Ampak da bo nekaj jasno: čisto na vrhu teh slednjih enostavno mora biti moja malenkost. Ne samo zato, ker mi omenjena serija ni bila všeč. Pravzaprav se s tem, če mi je všeč ali ne, niti nisem ubadal. GOT je enostavno najbolj precenjena serija vseh časov in pika.
To se je še najbolj potrdilo v zadnji, osmi sezoni, pri kateri se je na kilometre daleč videlo, da so jo ustvarjalci skrpali zelo na hitro, samo da bi zadovoljili nezadržno nestrpnost njenih oboževalcev, ki so po koncu sezone zahtevali, da se naj posname znova in drugače, ker so bili razočarani z razpletom. Že to vam pove nekaj o precenjenosti serije, če še njeni oboževalci na koncu nikakor niso zadovoljni. Ne vem, če sem že kdaj prej slišal, da so oboževalci zahtevali, da naj se sezona serije znova posname. Predstavljajte si, da bi to zahtevali na primer za serijo Breaking Bad (Kriva pota). Ha?
No, in potem med samim predvajanjem zadnje sezone serije GOT v naših revijah nekateri pišejo, da je Game Of Thrones »serija, ki je spremenila televizijo«. Malo morgen", bi rekli v Srbiji. Meni je prav nič ni spremenila. Moja televizija je še vedno pravokotna, kot je bila pred tem. To je spet enak pojav, kot se večkrat pojavlja na primer tudi pri glasbi. Ti, ki pišejo o »seriji, ki je spremenila televizijo«, mislijo, da so se televizijske serije začele z njihovim rojstvom. Enako kot nekateri pri glasbi mislijo, da se je začela šele z njihovim prihodom na svet. Kot da prej ni obstajalo nič. Pa je, še koliko je obstajalo. Tudi serij, ki so spremenile televizijo. In to že daleč pred rojstvom moje generacije.

Meni serija Game of Thrones (Igra prestolov) prav nič ni spremenila televizije, kot pišejo nekateri. Moja televizija je še vedno pravokotna, tako kot je bila pred predvajanjem serije.

Ob seriji Mestece Peyton so bile ulice opustele. Ali ob začetku predvajanja Dinastije ali Dallasa. Ste pogledali kdaj skozi okno, če so bile ulice opustele ob predvajanju serije GOT? Ne, niso bile. Posploševanje še ne pomeni kvalitete. A nekateri »ocenjevalci« so med predvajanjem GOT vztrajno pisali, da je to »serija, ki jo gledamo vsi«. To ni res. Niso je gledali vsi. Nekateri so odnehali že v prvi sezoni, ker jim že takrat ni bila všeč.
Če že govorimo o serijah, ki so zares spremenile televizijo, je med njimi na prvem mestu Homicide: Life On The Street (Oddelek za umore), ki je popolnoma spremenila dotedanji pogled na policijske serije. Predvajala se je v devetdesetih in od nje še danes črpajo televizijske serije. Da ne omenjamo zametke tega že v seriji Hill Street Blues, ki je bila na sporedu že desetletje prej. Ampak tisti, ki jim je GOT serija, ki je spremenila televizijo, za ti dve še niso slišali. GOT je spremenila televizijo le v tem, da je v zadnji sezoni med samim predvajanjem uspešno plasirala sodobne produkte, kot so kava Starbucks in steklenica mineralne vode.
In kot v največjo potrditev polomije GOT je televizijski kanal HBO začel takoj zatem predvajati serijo Černobil, ki je popolnoma »povozila« GOT. Tukaj se sicer moram malce pohvaliti, da sem napovednik za serijo Černobil videl že precej pred časom in že takrat znancem pripovedoval, da bo to odlična serija. Po tem, ko sem jo pogledal, sem z njo še bolj zadovoljen. Nobenih sproti izmišljenih fantazij izza devetih gora in dola, nobenih osem sezon, ampak pet realističnih in izvrstno posnetih delov in pika. Lahko govorijo eni o njej tako ali drugače, jasno je že zdaj, da bo Černobil ob koncu leta pri večini kritikov po svetu uvrščen med najboljših pet serij tega leta. Tudi če Rusi posnamejo svojo različico, po kateri je za nesrečo v jedrski elektrarni v Černobilu kriv obveščevalec Cie, ki se je infiltriral v elektrarno in sabotiral delovanje. Ha ha ha. Gulagi so v resnici verjetno bili počitniške hišice za sovjetske funkcionarje, Stalinove čistke, v katerih so izginili milijoni, pa čistilne akcije, s katerih se pač ljudje še niso vrnili. Še vedno čistijo.
"Veš, da!/Kar misli si!
černobil televizija serija kolumna
Kaj zdaj berejo drugi