vestnik

Krvodajalec se odloči sam

Majda Horvat, 18. 2. 2021
Aleš Cipot
Rutinskih testov krvi na protitelesa ne opravljajo pri vseh krvodajalcih, ki so preboleli covid-19. Foto Aleš Cipot
Popularno

Krvna plazma ljudi, ki so preboleli covid-19, se lahko uporabi kot učinkovito zdravilo proti tej bolezni. Zato je Zavod RS za transfuzijsko medicino s sedežem v Ljubljani že v začetku januarja pozval vse, ki so preboleli covid-19, naj v ta namen darujejo kri oziroma plazmo. Po podatkih Sledilnika je v Sloveniji covid-19 prebolelo več kot 154 tisoč ljudi.

Erika Kavaš, zdravnica specialistka transfuziologije v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor, v sklopu katerega deluje tudi enota za transfuzijsko dejavnost v murskosoboški bolnišnici, pravi, da rutinskih testov krvi na protitelesa ne opravljajo pri vseh krvodajalcih, ki so preboleli covid-19. Se pa ti krvodajalci lahko sami odločijo, ali se bodo vključili v študijo zbiranja konvalescentne plazme po predhodnem dogovoru s transfuziologom. Nosilec tega projekta je zavod za transfuzijo v Ljubljani.
Krvodajalec lahko daruje kri štiri do šest tednov po začetku bolezni, odvisno od stopnje kliničnega poteka bolezni in zdravstvenega stanja po bolezni. Pri krvodajalcih, ki sodelujejo v študiji, se opravi tudi testiranje vzorcev krvi na prisotnost protiteles in titer ali količina protiteles za covid-19.
Ali lahko krvodajalec v tem primeru dobi podatek o koncentraciji protiteles v njegovi krvi? Kavaševa pravi, da prejme le obvestilo centra za transfuzijo, iz katerega je razvidno, ali ima protitelesa za covid-19 ali ne.


Podatka o ugotovljeni količini protiteles tudi v tem primeru ne dajejo. Stroka je namreč mnenja, da zaradi številnih neznank, povezanih s covidom, in nepredvidljivosti odziva imunskega sistema pri človeku ni mogoče napovedati, kako se bo ob naslednjem stiku z virusom odzval imunski sistem, in to ne glede na količino protiteles.
»Program zbiranja hiperimunske prebolevniške plazme (HCP) se izvaja v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih, kjer so v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika,« pravijo v Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. HCP-plazma se uporabi za zdravljenje bolnikov s covidom–19ali za nadaljnje raziskave, povezane s to boleznijo.
Če testi krvi ne potrdijo prisotnosti protiteles, se plazma uporabi za druge bolnike oziroma za pripravo imunoglobulinov.

Podpora EU
Za lažje zbiranje konvalescentne plazme covida-19 in z namenom podpiranja razvoja varnih in učinkovitih načinov zdravljenja bo Evropska unija transfuzijskim ustanovam namenila 36 milijonov evrov. S tem bodo vzpostavili v 14 državah članicah EU in v Združenem kraljestvu nove ali razširili obstoječe programe za zbiranje plazme donatorjev, ki so preboleli covid-19.

krvodajalec koronavirus