vestnik

Letijo za dan ljubezni

Majda Horvat, 16. 2. 2020
Nataša Juhnov
Na finalno tekmo se je uvrstilo 1548 golobov, v zrak so jih izpustili zjutraj, malo po šesti uri, in po 12 urah, 27 minutah in 43 sekundah je prva priletela v golobnjak golobica Marjana S. Foto Nataša Juhnov
Popularno

Sovičevi s Cvena se gojenju golobov posvečajo že desetletja – Denar in ugled sta nagrada za večletno trdo delo

Golobica Marjana S gojitelja Mihe Soviča s Cvena je zmagala na prestižnem mednarodnem tekmovanju golobov pismonoš v Južni Afriki. S tem je povzdignila ugled slovenskih golobov med golobarskimi velesilami, za katere med drugim veljajo Nizozemska, Belgija, Nemčija in Poljska, ki imajo registriranih tudi po petdeset tisoč gojiteljev golobov. Zmaga Marjane S na tekmi South African Million Dollar Pigeon Race je lastniku prinesla tudi 300 tisoč dolarjev nagrade, del izkupička lahko pričakuje tudi od prodaje golobice.

cven, miha-sovič, golobi-pismonoši, golobica-marjana
Nataša Juhnov
Golobica Marjana gojitelja Mihe Soviča s Cvena je zmagala na prestižnem mednarodnem tekmovanju golobov pismonoš v Južni Afriki. Foto Nataša Juhnov

Organizator tekmovanja namreč petdeset najboljših golobov na dirki zdaj prodaja na dražbi, kolikšno ceno bo dosegla zmagovalna ptica, bo znano 14. februarja. Dosežek Marjane S velja med gojitelji za izjemnega, saj je v neugodnih razmerah za letenje razdaljo 600 kilometrov preletela s povprečno hitrostjo 13,374 metra na sekundo, kar je skoraj 50 kilometrov na uro.

Lastnik pozna genske lastnosti

»Prestižnega tekmovanja golobov se lahko udeleži vsak gojitelj golobov, ki ima denar in je pripravljen tvegati ter golobe poslati na tekmovanje,« je povedal Miha Sovič. Tekmujejo lahko samo zdravi in cepljeni golobi, za udeležbo na mednarodni dirki pa se je treba povezati s posredniki, ki organizatorju pomagajo pri zbiranju golobov po območjih. Temu potem lastniki izročijo mlade golobe, za omenjeno tekmovanje je bilo to junija lani. »Kajti le mladiče lahko navadiš na novi dom,« je pojasnil sogovornik. Posrednik je zbrane golobe najprej prepeljal na Poljsko, kjer so bili v karanteni mesec dni, toliko časa potem še v Južni Afriki, nato pa so jih preselili v golobnjak in jih začeli navajati na novo okolico. Konec novembra so jih začeli voziti na treninge, najprej na krajše razdalje in potem vse daljše. Za vse to poskrbi organizator tekmovanja, pojasnjuje sogovornik, lastnik lahko vpliva na uspeh svojega goloba samo s tem, da izbere za tekmovanje takšnega, ki ima primerne genske lastnosti.

cven, miha-sovič, golobi-pismonoši, golobica-marjana
Nataša Juhnov
NASLOVKA Dosežek Marjane S velja med gojitelji za izjemnega, saj je v neugodnih razmerah za letenje razdaljo 600 kilometrov preletela s povprečno hitrostjo 13,374 metra na sekundo, kar je skoraj 50 kilometrov na uro. Foto Nataša Juhnov


Tekme v Južni Afriki so se udeležili trije gojitelji iz Slovenije, ob Soviču še Tadej Vugrinec iz Bogojine, oba sta poslala po štiri golobe, ter Boris Baluh iz Gorenjske.

V Južni Afriki

Od novembra do finalne tekme, ki je bila 1. februarja, so z golobi opravili približno petindvajset treningov na razdaljah od 60 do 120 kilometrov, lastniki pa so lahko uspehe svojih ptic na treningih spremljali prek svetovnega spleta. Sistem tekmovanja je takšen, da je za štiri golobe, kar je tudi najmanj za sodelovanje, treba plačati 1850 dolarjev, vendar je s tem plačilom aktiven udeleženec tekmovanja samo prvi golob, za vključitev vsakega naslednjega mora lastnik doplačati 850 dolarjev. K tem izdatkom je treba prišteti še potne stroške, kar pomeni, da mora gojitelj za vsakega goloba, ki ga pošlje na tekmovanje, zagotoviti približno 1500 evrov. Denarne nagrade se podeljujejo že na uvodnih petih tekmah, in sicer za prvih dvajset mest, vendar samo za tiste golobe, za katere je lastnik plačal vključitev oziroma aktivacijo.

cven, miha-sovič, golobi-pismonoši, golobica-marjana
Nataša Juhnov
"Vzgoja golobov je velika strast, ki ti vzame veliko časa in terja veliko odrekanja. Zato je pomembno, da pri tem sodeluje vsa družina, " je povedal Miha Sovič. Foto Nataša Juhnov


Sovič je dobro uvrstitev pričakoval od dveh svojih golobov, od Borisa S, ki se je na prvi tekmi vrnil v golobnjak trinajsti, na drugi tekmi pa se je med dvajset najboljših uvrstila Marjana S, vendar je obakrat zgrešil z vplačilom aktivacije.

16 minut prednosti

Na finalno tekmo se je uvrstilo 1548 golobov, v zrak so jih izpustili zjutraj, malo po šesti uri, in po 12 urah, 27 minutah in 43 sekundah je prva priletela v golobnjak golobica Marjana. Pred drugim je imela 16 minut prednosti, ob tem da so bile razmere za let zelo težke zaradi vetra v prsi in visoke temperature. Isti dan so se vrnili v golobnjak samo trije golobi, preostali so prileteli drugi dan. Ob Mihu Soviču sta dirko spremljala doma ob računalniku tudi njegova mama Marjana in oče Boris, ki je golobico tudi podaril sinu, ob njih pa seveda še številni gojitelji golobov doma in po svetu.

Zmaga je potrditev

»Zmaga med takšno konkurenco pomeni za golobarja veliko priznanje in potrditev, da delaš dobro. Slovenski golob v svetu nima veljave ravno zato, ker so možnosti za dokazovanje majhne. Ta uspeh je tudi plod dolgoletnega dela in vlaganja več generacij,« je povedal sogovornik. Z golobarstvom se je namreč pri hiši pred desetletji začel ukvarjati Boris Sovič, nato je navdušil še brata in sina. »Vzgoja golobov je velika strast, ki ti vzame veliko časa in terja veliko odrekanja. Zato je pomembno, da pri tem sodeluje vsa družina,« je povedal Miha Sovič. Dosežek golobice Marjane je pomemben za vso njihovo družino in za prepoznavnost v svetu. Zaradi tega so se Mihu že oglasili ljubitelji golobov iz Kuvajta in drugih držav, kjer je gojenje golobov za marsikoga tudi posel.
Ob mednarodnih tekmah, kot je ta v Južni Afriki, ko lastniki samo oddajo mlade golobe v tako imenovane kampe, in na kakršni so Sovičevi golobi tekmovali najmanj desetkrat, vsi dobri golobarji svoje golobe pripravljajo še za tekmovanja doma. Čeprav ta finančno niso tako močna, uspeh na njih za golobarja prav tako veliko pomeni.
Ta tekmovanja so organizirana v sklopu Zveze klubov gojiteljev športnih golobov pismonoš Slovenije, ki je tudi članica mednarodne golobarske zveze F.C.I. Pigeon World, Sovičevi pa so vanjo vključeni kot člani Turističnega društva Ljutomer, sekcije gojiteljev golobov pismonoš Letač.
Dan ljubezni 
Miha Sovič ima 306 golobov, od tega jih bo za letošnja tekmovanja izbral 130, preostale pa namenil za razplod.
Vsak golob, ki tekmuje, mora biti za te velike napore dobro pripravljen in tudi primerno prehranjen, še posebej mora lastnik poskrbeti za njegovo regeneracijo takoj, ko se po tekmovanju vrne domov. Pripravi jim čaje z medom in drugimi dodatki, ki prispevajo k hitrejši obnovi.
In zakaj so golobi sploh pripravljeni tako hitro leteti? Za vrnitev so nagrajeni z enim dnevom ljubezni, dnevom, ki ga lahko samica in samec preživita skupaj.

Nataša Juhnov
Zmaga je lastniku prinesla 300 tisoč dolarjev nagrade, del izkupička pa lahko pričakuje tudi od prodaje golobice. Foto Nataša Juhnov
golobar cven miha-sovič