vestnik

Ljutomerski duet slavil na državni reviji poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila

Vestnik.si, 23. 11. 2022
Janez Eržen, JSKD
Vodje vseh nastopajočih zasedb.
Popularno

V Prosvetnem domu Artiče je minulo soboto v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in območno izpostavo Brežice potekala državna revija poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila.

Na prireditvi se je predstavilo deset nastopajočih, ki jih je ocenjevala tričlanska strokovna žirija v sestavi Petra Trobec, Matej Jevnišek in Blaž Andrejka. Po izboru stroke je 1. mesto na državni reviji poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila osvojil duet Beročka iz Zavoda Herbija Prlekija Ljutomer, sestavljata ga Selma Franov in Marinka Prelog. 

1.MESTO - BEROČKA
Janez Eržen, JSKD
Beročka

Drugi mesto je pripadlo zasedbi Maroltovke in Maroltovski godci iz Akademske folklorne skupine (AFS) France Marolt Ljubljana, tretje mesto pa Šuštarjem iz Kutlurnega društva Rudija Jedretiča Ribno. 

2.MESTO - MAROLTOVKE IN MAROLTOVSKI GODCI
Janez Eržen, JSKD
Maroltovke in maroltovski godci

3.MESTO - ŠUŠTARJI
Janez Eržen, JSKD
Šuštarji

Na prireditvi so se predstavili še Naklanske ropotulje - mlade pevke ljudskih pesmi folklorne skupine Podkuca Kulturnega društva (KD) dobrava Naklo in Osnovne šole Naklo, pevci ljudskih pesmi Kulturnega društva Karavanke Tržič, Kapelski pubje KD Kapele, Alpski orkester AFS France Marolt Ljubljana, Drumlce iz Kulturno-umetniškega društva (KUD) Židan Parazol Ljubljana, ljudski pevci iz Luč KUT Tone Mlačnik Luče in pevke ljudskih pesmi Kitice folklornega društva Anton-Jože Štrafela Markovci. 

Izvajalci so se predstavili že na območnih srečanjih poustvarjalcev glasbenega izročila, ki so potekala med januarjem in oktobrom, tam pa jih je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Urša Šivic, Jasna Žitnik, Ingrid Mačus, Klemen Bojanovič in Simona Moličnik, ki jim je prisodila območno, regijsko ali državno kakovostno raven. 

državna-revija napev---odsev