vestnik

Koncert meseca v severovzhodni Sloveniji: Mary Wilson, legenda iz The Supremes, nastopila v Mariboru

Tomo Köleš, 6. 2. 2020
Tomo Köleš
Mary Wilson.
Popularno

Diana Ross, Florence Ballard, Mary Wilson. To so bile ustanovne članice legendarne ameriške ženske skupine The Supremes. Ena od njih, Mary Wilson, je sedaj nastopila v Mariboru.

To je bil prav gotovo koncert meseca v severovzhodni Sloveniji. Zgodil se je v dvorani generala Maistra v Narodnem domu Maribor. Obiskovalci, ki so napolnili prizorišče, so najprej sedeli, v zadnji četrtini koncerta vstali in mnogi med njimi tudi zaplesali, nekaj deklet in fanta pa je Wilsonova kar sama povabila na oder. Čeprav se je vmes pošalila, da nekatere skladbe skupine The Supremes poznajo verjetno le starši in stari starši obiskovalcev, se je izkazalo, da jih še kako dobro poznajo tudi bolj mlajše generacije. 

mary-wilson, koncert, maribor, the-supremes
Tomo Köleš
Mary Wilson je na oder povabila tudi dekleta in fante, ki so želeli zaplesati in zapeti z njo.

Zasedba The Supremes, paradni konj slovite založbe Motown iz Detroita v šestdesetih prejšnjega stoletja, je imela med drugim pet zaporednih singlov na vrhu ameriške lestvice, prodala pa je deset milijonov plošč po vsem svetu. Mary Wilson je članica z najdaljšim stažem, po svetu še vedno nastopa tudi Diana Ross, medtem ko je Florence Ballard umrla že leta 1976, kar je bil hud udarec za skupino, ki je samo leto zatem razpadla. Wilsonova je zato eno pesem na koncertu v Mariboru posvetila pokojni kolegici Flo, ki je bila pravzaprav idejna ustanoviteljica benda The Supremes in je Mary, ki je bila doma iz Misisipija, tudi spravila v zasedbo. 

mary-wilson, koncert, maribor, the-supremes
Tomo Köleš
Mary Wilson.

V Narodnem domu je Mary Wilson spremljal bend, v katerem so bili: Mark Zier (klaviature), Ray Pannell (kitara in spremljevalni vokal), Michael Lomas (bas) ter Parnell Marcano in Lucy Shropshire (spremljevalni pevki). Wilsonova, ki jo je med nastopom malce mučilo suho grlo, je zapela nekaj največjih uspešnic skupine The Supremes, kot so Baby Love, Stop! In The Name Of Love in Someday We'll Be Together, in tudi skladb, za katere večina ljudi niti ne ve, da so jih prve izvajale članice zasedbe The Supremes, kot npr. You Keep Me Hanging On (najbolj znana v izvedbi Kim Wilde), You Can't Hurry Love (znana v izvedbi Phila Collinsa) in Where Did Our Love Go (znana v izvedbi skupine Soft Cell). Ob tem je zapela še nekaj priredb, npr. Walking On Sunshine (Katrina & The Waves), Fields Of Gold (Sting) in Imagine (John Lennon). 

mary-wilson, koncert, maribor, the-supremes
Tomo Köleš
Spremljevalni pevki Lucy Shropshire in Parnell Marcano ter kitarist Ray Pannell.

Wilsonova je tudi avtorica knjig, humanitarka in borka za človekove pravice: "Ko si mlad, se ti vse zdi lažje. Ko pa si starejši, se moraš ukvarjati s skrbmi, kakršne so položnice, davki, Trump ..." Kljub častitljivim letom je telesno neverjetno dobro ohranjena in šaljiva: "Ena od mojih najljubših stvari so moški. Da, imam 75 let in pol, in, da, še vedno so mi všeč moški."

mary-wilson, koncert, maribor, the-supremes
Tomo Köleš
Mary Wilson in klaviaturist Mark Zier.

O skupini The Supremes je bil leta 2006 posnet tudi film Dreamgirls (Sanjska dekleta), v katerem je Jennifer Hudson za svojo vlogo Florence Ballard dobila oskarja.

koncert mary-wilson maribor the-supremes