vestnik

Back vokalistka Tinkare Kovač na Emi bo tudi Sobočanka

D. N., 22. 2. 2020
Osebni arhiv
Julija Fajhtniger bo kot backvokalistka Tinkare Kovač nastopila na letošnji Emi.
Popularno

Danes zvečer bomo na izboru Ema 2020 dobili novega predstavnika, ki bo našo državo zastopal na pesmi Evrovizije maja na Nizozemskem. Med tekmovalci, ki se bodo borili za zmago, je tudi Tinkara Kovač, ki je leta 2014 že zastopala Slovenijo na Danskem, tokrat pa ji bo h končnemu uspehu pomagala tudi Julija Fajhtinger iz Murske Sobote, ki nastopa kot njena back vokalistka.

Julija je, kot je pojasnila, kitaristka, back vokalistka in klarinetistka v Tinkarini zasedbi že nekaj časa. Do sodelovanja je prišlo po tem, ko jo je poklical Giovanni, basist in vodja Tinkarinega benda, nato pa še kar pevka sama. »Do prvega nastopa sem imela le kak teden dni časa, v tem času sem se morala naučiti tudi repertoar za nastop. Najprej mi je to predstavljalo velik izziv, kasneje pa veliko zadovoljstvo. V taki zasedbi delujemo od junija 2019 in se zelo veselimo izida novega albuma, ki ga bomo s koncertom predstavili aprila v Kinu Šiška,« je še povedala magistra profesorica glasbe.

julija-fajhtinger, backvokalistka, ema-2020
Osebni arhiv
Julija Fajhtniger bo kot backvokalistka Tinkare Kovač nastopila na letošnji Emi.

Glede nastopa na Emi, kjer bo tokrat nastopila prvič, sicer nima posebnih občutkov, vendar pa ji veliko pomeni, da lahko kot back vokalistka spremlja Tinkaro Kovač. »Nikoli nisem pomislila, da bom nastopala na Emi. Sledim svojim sanjam, vlagam v glasbeno področje, ki me veseli in sledim temu, kar želim v življenju doseči. Do nastopa na izboru je zato prišlo precej spontano, se ga pa veselim in je zagotovo ena posebna in nova izkušnja zame,« je še dodala. Med Tinkarinim nastopom sicer z back vokalistkami ne bodo stale na odru, kar pomeni, da tudi pritisk ne bo tako velik. »Nekaj adrenalina sigurno bo, ampak ga po navadi izkoristimo v svoj prid. Meni zelo pomaga, da se zavedam svojega diha in ga poskusim čim bolj umiriti,« je na vprašanje, ali že čuti kaj treme, pojasnila Julija.

julija-fajhtinger, backvokalistka, ema-2020
Osebni arhiv
Julija Fajhtniger bo kot backvokalistka Tinkare Kovač nastopila na letošnji Emi.

Priprave za nastop na Emi sicer potekajo od sobote do sobote, vsak izvajalec ima vajo, ki vključuje kadriranje, obdelovanje zvoka, usmerjanje izvajalca, pa tudi oblačila in ličenje. »Glede na to, da je zame ta izkušnja nova, sem mislila, da bo bolj naporno, zdaj pa se mi zdi precej mirno in sproščeno. Seveda pa je za izvajalce na odru povsem drugače,« je pojasnila pevka in dodala, da si sicer vsak izvajalec želi, da bi zmagal. »Tinkara si zasluži zmagati, ker je izvrstna glasbenica in s pravim namenom pri glasbi. Če se bo to zgodilo, bi bila zelo vesela, ker bi to pomenilo še eno dodatno izkušnjo, ki jih potrebujemo, da napredujemo in rastemo,« je še zaključila.

Na večerni Emi pa bo nastopila tudi Saška iz Črenšovec.

julija-fajhtinger ema-2020