vestnik

Na Goričkem letos največ mladičev štorkelj, odkar jih štejejo

A. N.R.R., 20. 7. 2020
Gregor Domanjko
V gnezdu na Hodošu so našteli kar tri mladičke.
Popularno

Zadnja leta se opaža, da je belih štorkelj, ki veljajo za enega od zaščitnih znakov Prekmurja, vse manj. Lani so prešteli le deset mladičev. Letos pa se je zgodilo presenečenje. V 12 gnezdih na območju Krajinskega parka Goričko so jih našteli 29.

Letošnje leto je bilo kljub nestanovitnemu vremenu belim štorkljam na območju Goričkega zelo naklonjeno, saj so te gnezdile kar v 12 gnezdih, prazni sta ostali edino dve. Od maja so štorklje na tem območju uspešno vzredile 29 mladičev, kar je največje število od leta 1999, pravijo v Krajinskem parku Goričko (KP Goričko). Največ mladičev, kar štiri, sta vzredili štorklji v Nuskovi, v gnezdih pri Svetem Juriju, na Hodošu, v Prosenjakovcih, Šalamencih in Kobilju pa so med popisom našteli po tri mladiče na gnezdo.

markišavci, štorklje
Nataša Juhnov
Štorklje.

Ob tej veseli novici so izpostavili še nekaj zanimivosti. Tako je v gnezdu v Kuzmi eden od staršev na nogi nosil obroček s številko DER AV159, na podlagi katere so ugotovili, da je bil obročkan 30. maja 2016 v Nemčiji v približno 460 km oddaljenem kraju Radelstetten. V Gornjih Petrovcih je gnezdila štorklja z obročkom W0199, ki je bila obročkana v bližini Lenarta v Slovenskih Goricah pred štirimi leti.

štorklje, kp-goričko, goričko
Gregor Domanjko
V gnezdu na Kuzmi se je izvalil en mladič, eden od staršev pa se je na Goričko priselil iz Nemčije.

V KP Goričko upajo, da bo letošnjim mladičem sreča bolj naklonjena in bodo vsi uspešno poleteli z gnezd ter se srečno podali na dolgo pot v Afriko. Sicer pa so v lanskem letu na območju KP Goričko zabeležili enega od najslabših gnezditvenih uspehov bele štorklje od pričetka vsakoletnega spremljanja leta 1999. V različnih gnezdih do prešteli le deset mladičev. Slabši gnezditveni uspeh so zabeležili le še v letih 2006, ko so našteli sedem mladičev in leta 2015 le šest.

markišavci, štorklje
Nataša Juhnov
Štorklje.

Predvidevajo, da je bilo lani najverjetneje ključno več dni trajajoče deževno in hladno vreme v maju, to je v času, ko se pričnejo izlegati mladiči. Ker se mladiči zaradi nekaj dni trajajočega deževja sploh ne morejo posušiti, se podhladijo in poginejo. Hkrati hladno vreme staršem močno otežuje nabiranje hrane, saj so velike travniške kobilice, ki so njihov glavni plen, veliko manj aktivne.

Nihanje števila mladičev med leti je sicer pričakovan pojav, večleten zaporeden slab gnezditveni uspeh pa lahko kaže na slabo stanje okoliškega življenjskega prostora za belo štorkljo, še poudarjajo v KP Goričko.

Nataša Juhnov
Štorklje.
kp-goričko goričko štorklja