vestnik

Turistična kmetija na Vršiču nad belo golobico

Jože Gabor, 18. 11. 2019
Jože Gabor
Delo Jožeta in njegove žene Olge nadaljujeta Katarina in Dorian, sodelujejo pa vsi člani družine.
Popularno

Bogojina je najbolj znana po cerkvi Gospodovega vnebohoda, za katero je načrt naredil arhitekt Jože Plečnik, domačini pa jo imenujejo tudi bela golobica, v zadnjih desetletjih pa k prepoznavnosti kraja prispeva tudi kakovostna turistično-gostinska ponudba, katere pomemben del je turistična kmetija Puhan.

Turistična kmetija je na griču Vršič, od koder je lep razgled po naselju Bogojina, tudi na Plečnikovo cerkev, ki je v središču naselja in je do nje le nekaj minut hoje. Ob turistični kmetiji imajo dva hektarja vinogradov z devet tisoč trsi, pravi Jože Puhan. »Zasajene imamo različne sorte, kot so šardone, traminec, renski rizling, sivi pinot, sovinjon in druge. Vina gostom ponujamo v prostoru s šestdesetimi sedeži, lahko pa jih tudi poskusijo v obokani kleti, v kateri so shranjena. Gostom pripravljamo različne domače jedi, kot so koline z bujto repo, bograč, prekmurska gibanica, retaši, dödoli in druge.« V hladnih dneh je več povpraševanja po zrezkih, bujti repi in bograču, v toplejših pa jih veliko naroči tudi zelenjavne juhe in zelenjavne enolončnice. Velikokrat se v juhah in enolončnicah ali kot priloga k mesu znajde ajdova kaša. Pri delu na turistični kmetiji sodelujejo vsi člani družine, vodita pa jo mlada prevzemnika kmetije Katarina in Dorian. Največ gostov je iz Pomurja, prihajajo pa tudi z drugih območij Slovenije in iz tujine.

45počitnice-puhan1
Jože Gabor
Jože Puhan v vinski kleti, kjer lahko obiskovalci degustirajo vina.

Vse sestavine za jedi, ki jih pripravljajo na turistični kmetiji, pridelajo sami na kmetiji v Černelavcih, kjer obdelujejo enajst hektarjev njiv. Sami gojijo tudi zelenjavo in vrtnine, v hlevu pa so prašiči, katerih meso predelajo v suhomesnate izdelke ali pripravijo v tradicionalnih jedeh. »Suhomesnate izdelke izdelujemo v lastni klavnici. Za prekmursko šunko imamo certifikat, s svojo dejavnostjo pa smo vključeni tudi v Program razvoja podeželja.« V njihovi ponudbi je tudi bučno olje. Buče pridelujejo na dveh hektarjih.

Prostore turistične kmetije krasijo slike, ki jih je Jože sam naslikal, saj je ljubiteljski slikar in predsednik društva ljubiteljskih slikarjev Likos, ki je ustvarjalo tudi na njihovi turistični kmetiji. »Sem zbiratelj starin, v moji zbirki so tudi dokumentacija in knjige o zgodovini vinogradništva v Pomurju in drugod po Sloveniji ter o zgodovini Bogojine. Z gosti se rad pogovarjam in jim povem o zgodovini vinogradništva in vinarstva v Prekmurju ter o turističnih zanimivostih kraja in okolice.«  

Katarina in Dorian sta razširila in posodobila kuhinjo, uredila pa bosta tudi trgovinico, kjer bodo lahko obiskovalci izdelke z njihove kmetije in vina tudi kupili.

bogojina turistična-kmetija-puhan pomurje turizem izletniška-točka
Kaj zdaj berejo drugi